Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan se s Palestinci pogaja o temeljnem sporazumu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 04. 02. 2013 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan se s Palestinci pogaja o temeljnem sporazumu

Srečanje v Ramali minilo v 'odprtem in prisrčnem ozračju'; Vatikan finančno podprl obnovo pravoslavne bazilike Jezusovega rojstva.

Vatikan želi pospešiti svoja pogajanja glede temeljnega sporazuma s Palestinci. Na uradnem srečanju minulo sredo v prostorih zunanjega ministrstva v Ramali je mešana pogajalska komisija razpravljala o odprtih vprašanjih predloženega osnutka, posebej o preambuli, kot so ob koncu tedna v skupni izjavi za javnost sporočili iz Vatikana. Srečanje pod vodstvom palestinskega zunanjega ministra Riada al Malika in namestnika vatikanskega zunanjega ministra Ettoreja Balestrera je minilo v 'odprtem in prisrčnem ozračju'. Da bi prizadevanja kmalu pripeljali do ugodnega zaključka, so ustanovili še posebno tehnično podskupino s predstavniki obeh pogajalskih strani.

Vatikan in Palestinska osvobodilna organizacija PLO se že od leta 2010 pogajata glede temeljnega sporazuma, ki naj bi udejanil razjasnitev temeljnih načel iz leta 2000. Takrat so namreč uredili delo katoliške Cerkve in avtonomnih palestinskih območij in določili pravice Cerkve pri gospodarskih, pravnih in finančnih vprašanjih.

Na pogajanjih v Ramali in kasneje v Rimu so poleg tega oznanili, da je Vatikan podprl obnovo bazilike Jezusovega rojstva iz bizantinskega obdobja s sto tisoč evri. Prispevek bo namenjen obnovi strehe na omenjeni baziliki.

Streha okoli tisoč petsto let starega svetišča, ki je bilo postavljeno na kraju Jezusovega rojstva, je nujno potrebna obnove. Leseni deli so že povsem prepereli in izvedenci nenehno opozarjajo na možnost vdora. Potrebna obnovitvena dela dolgo časa niso bila opravljena zaradi zapletenih lastninskih odnosov, ki jih ureja 'Status quo' z leta 1852. Večina svetišča pripada pravoslavni Cerkvi, ob določenih terminih pa lahko baziliko uporabljajo tudi Armenci in katoličani.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh