Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan se že pripravlja na prihodnjo sinodo o družini

Objava: 06. 11. 2013 / 07:59
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan se že pripravlja na prihodnjo sinodo o družini

Vatikan se že pripravlja na prihodnjo sinodo o družini

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so včeraj predstavili pripravljalni dokument za izredno zasedanje škofovske sinode oktobra 2014.

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so včeraj predstavili pripravljalni dokument za III. izredno generalno zasedanje škofovske sinode, ki ga v Vatikanu prirejajo od 5. do 19. oktobra 2014 na temo »Pastoralni izzivi družine v okviru evangelizacije«. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, so dokument predstavili generalni tajnik škofovske sinode msgr. Lorenzo Baldisseri, glavni poročevalec zasedanja kardinal Peter Erdő in posebni tajnik zasedanja nadškof Bruno Forte.

Pripravljalni dokument je rezultat srečanja rednega sveta sinode, ki je pod vodstvom papeža Frančiška razpravljal 7. in 8. oktobra letos. Razposlan je že na vse škofije, ki so naprošene, naj ga razdelijo med dekanije in župnije, ga proučijo in odgovorijo na vprašanja, kot je na tiskovni konferenci pojasnil Baldisseri, generalni tajnik škofovske sinode. Krajevne Cerkve morajo odgovore poslati na državno tajništvo do konca januarja 2014. Februarja se bo sestal svet sinode, analiziral odgovore in pripravil Instrumentum laboris oziroma delovni dokument, tega pa bodo nato prejeli sinodalni očetje in ga preučili pred samim začetkom zasedanja izredne sinode.

Kardinal Erdő je na tiskovni konferenci zatrdil, da tema prihodnje izredne sinode, torej »Pastoralni izzivi družine v okviru evangelizacije«, predstavlja most med zadnjim rednim generalnim zasedanjem o novi evangelizaciji in naslednjim, ki je predvideno za leto 2015 in bo namenjeno operativnim smernicam za pastoralo človeške osebe in družine. Prvi del dokumenta vsebuje splošno predstavitev teme in torej govori o družini in evangelizaciji. Začne se z ugotovitvijo, da je čas, v katerem sedaj živimo, zaznamovan z družbeno in duhovno krizo, kar postaja pastoralni izziv, ki spodbuja evangelizacijsko poslanstvo Cerkve glede družine, življenjskega jedra družbe in cerkvene skupnosti. Pojavila se je namreč vrsta novih položajev, ki zahtevajo pastoralno pozornost in zavzetost Cerkve, na primer versko mešane družine, enostarševske družine, migracijski pojavi, preoblikovanje samega pojma družine; tu je tudi naraščanje števila neporočenih parov in istospolne partnerske zveze, s čimer je pogosto povezano vprašanje posvojitve otrok.

Pripravljalni dokument v nadaljevanju vsebuje poglavje o nauku Cerkve glede družine in pojmovanju družine v evangeliju. Družina je del načrta Boga Stvarnika in Odrešenika, je poudarjeno v dokumentu. Izvor svetopisemskega pojmovanja o družini je v stvarjenju moškega in ženske, ki sta oba ustvarjenja po Božji podobi. Zakonca, povezana z neločljivo zakramentalno vezjo, živita lepoto ljubezni, materinstva in očetovstva ter tako sodelujeta pri Božjem stvariteljskem delu. S sadom svoje združitve prevzameta tudi odgovornost za rast in vzgojo drugih oseb za prihodnost človeške vrste. Moški in ženska tako v veri izpolnjujeta poklicanost, da sta Božja sodelavca pri varovanju stvarstva in rasti človeške družine. Dokument se prav tako sklicuje na koncilsko pastoralno konstitucijo Gaudium et Spes, apostolsko spodbudo Familiaris Consortio, okrožnico Lumen Fidei in seveda na Katekizem katoliške Cerkve, ki pojasnjuje zakrament zakona in šesto zapoved.

Zadnji del pripravljalnega dokumenta vsebuje vprašanja, ki so razdeljena v devet tematskih sklopov. Med drugim obravnavajo področja, kot so: razširjenost in poznavanje Svetega pisma in cerkvenega nauka o družini, zakonska zveza in naravni zakon, pastorala družine v kontekstu evangelizacije. Posebni sklopi vprašanj se nanašajo tudi na področje istospolnih partnerskih zvez, odprtosti zakoncev za življenje ter na področje pastorale glede neporočenih, ločenih in ponovno poročenih parov in drugo.Vir: Radio Vatikan / M. M. Š

Foto: arhiv Družine / T. S. / news.va

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh