Zapri
Iskanje

Vatikan širi pomoč družinam v Sveti deželi

Objava: 17. 04. 2013 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan širi pomoč družinam v Sveti deželi

V Vatikanu so ustanovili fundacijo za izgradnjo 'Mednarodnega centra Nazareška družina', ki naj bi nudil oskrbo domačim in romarskim družinam ter spodbudo družinam po vsem svetu.
V Vatikanu so včeraj predstavili fundacijo za izgradnjo 'Mednarodnega centra Nazareška družina'. Kot poroča Radio Vatikan, je status javne in civilne vatikanske ustanove, ki je v skladu s cerkvenim pravom, fundaciji podelil Benedikt XVI. 15. oktobra lani. Obenem je odobril njen statut in vpis v register kanoničnih pravnih subjektov mestne države Vatikan. Fundacija, ki je uradno začela delovati 18. januarja letos, ima sedež pri Papeškem svetu za družino. Vodi jo Salvatore Martinez, svetovalec pri omenjenem papeškem svetu in predsednik cerkvenega gibanja Prenova v Duhu.

Ideja za ustanovitev mednarodnega centra za družine je vzklila že leta 1997 med drugim svetovnim srečanjem družin v Riu de Janeiru. Janez Pavel II. je takrat dejal, naj bo izgradnja tega centra spodbuda za družine po vsem svetu. Blagoslovil je ikono Svete družine iz Nazareta, ki naj bi jo postavili v nastajajoči center. Zaradi različnih ovir do začetka izgradnje centra ni prišlo v želenem času. Šele 17. maja 2009 je papež Benedikt XVI. v Nazaretu blagoslovil temeljni kamen družinskega centra.

Temeljno poslanstvo 'Mednarodnega centra Nazareška družina' je na tiskovni konferenci predstavil predsednik Papeškega sveta za družino Vincenzo Paglia. Kot je dejal, je center namenjen družinski duhovnosti, pripravi na starševstvo in družinsko življenje, pastorali delavcem na tem področju, pripravi za novo evangelizacijo ter dejavnostim, ki temeljijo na cerkvenem in družbenem pojmovanju družine. V centru bo deloval tudi stalni observatorij, ki se bo posvečal študiju družinske pastorale po svetu, predvsem pa v Sveti deželi in na Bližnjem Vzhodu, in bo sodeloval s škofovskimi konferencami po svetu, katoliškimi univerzami in mednarodnimi krščanskimi organizacijami, ki se posvečajo področju družine.

V delovanje centra bo preko mednarodnih projektov in zbiranja denarja vključeno tudi materialno podpiranje družin v težavah, predvsem v Sveti deželi. Center bo tako postal pomemben kraj uresničevanja nekaterih področij, ki jih je Papeški svet za družino v zadnjih mesecih postavil v središče svojega delovanja. Gre za osrednjo vlogo družine v človeški družbi, rodovitnost krščanske družine, ki je subjekt evangelizacijskega poslanstva Cerkve, temeljno vlogo Božje besede, ki mora biti postavljena v središče poti vsake verujoče družine.

Predsednik nove vatikanske fundacije Salvatore Martinez je izrazil željo, da bi center 'Nazareška družina' postal poseben kraj za širjenje 'družinskega evangelija', izložbeno okno vsega lepega, dobrega, resničnega in pravičnega, ki ga družina ponuja svetu. Ta naš izmučen svet, je dejal, kliče po bolj bratskem človeštvu, ki je bolj po meri družine kot pa po meri držav in trga. Če je potrebna družina, potem je potrebna tudi hiša. Hiša namreč pomeni družbeni obstoj družine, obenem pa sporoča o moči ljubezni, ki rojeva življenje. Hiša je torej kraj bivanja, obenem pa je tudi kraj, kjer nastajajo in se živijo odnosi.

'Mednarodni center Nazareška družina' bo zgrajen na vrhu hriba nad Nazaretom in v bližini bazilike Marijinega oznanjenja. Imel bo dvorano s petsto sedeži, škofijski pastoralni center, dvorane za različna srečanja, cerkev s petsto sedeži, sobe za goste in hotel s stotimi sobami ter restavracijo, namenjeno družinam. Projekt je vreden 12 milijonov evrov.

Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh