Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan spominja na srečanje med Vaclavom Havlom in Janezom Pavlom II.

Objava: 23. 12. 2011 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan spominja na srečanje med Vaclavom Havlom in Janezom Pavlom II.

Nekdanji disident in tedanji predsednik je leta 1990 med papeževim obiskom v Pragi le nekaj mesecev po političnem obratu govoril o ‘čudežu’.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je v pogovoru s francoskimi časnikarji počastil spomin Vaclava Havla, poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress. Pisatelj, disident in kasnejši predsednik Češkoslovaške ter njene naslednice Češke republike je v starosti petinsedemdesetih let umrl minulo nedeljo, danes pa v praški stolnici v njegov spomin prirejajo žalno bogoslužje.

P. Lombardi je v svojih spominih omenil prvo potovanje papeža Janeza Pavla II. v Prago aprila leta 1990, pet mesecev po padcu železne zavese. Ob prihodu papeža na praško letališče je Havel pripravil znamenit pozdravni govor. Drznil si je reči, da v tistem trenutku doživlja čudež, je p. Lombardi navedel književnikove besede, ki jih je spregovoril 24. aprila 1990.

Takole je dejal:
"Človek, ki so ga še pred šestimi meseci zaprli kot državnega sovražnika, danes kot predsednik te iste države pozdravlja prvega papeža v zgodovini katoliške Cerkve, ki stopa na tla te države. Ne vem, če natančno vem, kaj je čudež. Kljub temu pa si drznem reči, da bom čudež doživel danes popoldan: na istem mestu, kjer se je pred petimi meseci – na dan, ko smo se veselili razglasitve Neže Praške za svetnico – odločalo o prihodnosti naše države, bo poglavar katoliške Cerkve daroval sveto mašo."

Devetnajst let kasneje, se spominja p. Lombardi, je ponovno prišlo do izjemno čustvenega srečanja, ko se je z Vaclavom Havlom v Pragi sestal papež Benedikt XVI. Vaclav Havel se je 26. septembra 2009 udeležil srečanja svetega očeta s predstavniki političnega in družbenega življenja na Češkem na praškem gradu.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh