Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan v pripravi na jubilej: obnova bazilike, romarski nahrbtnik

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 01. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2024 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan v pripravi na jubilej: obnova bazilike, romarski nahrbtnik
Angela na Berninijevem baldahinu v vatikanski baziliki sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Vatikan v pripravi na jubilej: obnova bazilike, romarski nahrbtnik

V Vatikanu so v pripravah na jubilejno leto 2025 predstavili načrte za obnovo Berninijevega baldahina nad grobom sv. Petra v tamkajšnji baziliki: dela se bodo začela v drugi polovici letošnjega februarja in se zaključila decembra, tik pred začetkom jubilejnega leta. Dikasterij za evangelizacijo pa je predstavil nahrbtnike, ki jih bodo romarji dobili med jubilejnim letom 2025.

Kardinal Mauro Gambetti, nadduhovnik vatikanske bazilike in predsednik Uprave bazilike sv. Petra, je na predstavitvi povedal, da so načrtovana dela v baziliki zahtevna in potrebna, so poročali vatikanski mediji. Baldahin, ki v višino meri 28,74 metra in tehta 63 ton, velja za izjemno umetniško delo, pri njegovi izdelavi pa sta sodelovala Bernini in Borromini.

Deset mesecev nujno potrebnih obnovitvenih del

Za obnovo baldahina je predvidenih deset mesecev, dela pa ne bodo ovirala bogoslužij v vatikanski baziliki. Obnovo so zaupali ekipi izkušenih strokovnjakov, izvedli pa jo bodo 250 let po koncu pomembnih konservatorskih del iz 18. stoletja in po 400 letih od začetka izdelave baldahina.

Na umetnini iz brona in pozlačenega brona so nujno potrebna izredna vzdrževalna dela.

Na umetnini iz brona in pozlačenega brona so nujno potrebna izredna vzdrževalna dela. Vse površine baldahina so namreč prekrite s temno patino, zaradi katere so samo delno vidne tudi pozlate. Ta je nastala zaradi mastnih snovi, uporabljenih pri vzdrževalnih delih v preteklosti, ter zaradi prahu in drugih delcev, ki se nabirajo »zlasti na zgornjem delu, kjer so bila redna vzdrževalna dela redkejša«.

Znameniti baldahin nad grobom sv. Petra. FOTO: Wikipedia

Preučitev mikroklime in načrt za vzdrževanje

Baziliko sv. Petra vsak dan obišče tudi do 50.000 ljudi, kar povzroča tudi mikroklimatske spremembe, ki vplivajo na baldahin in pospešujejo pojave spreminjanja, korozije, oksidacije in dilatacije lesenih delov, pojasnjujejo strokovnjaki. Poleg obnove so se odločili za »velik podvig«, ki ga predstavlja preučitev mikroklime v baziliki. S pomočjo izsledkov bodo lahko sprejeli potrebne varnostne ukrepe in pripravili ustrezen načrt za vzdrževanje vseh umetnin v baziliki.

V času obnovitvenih del bodo izdelali tudi ustrezen načrt za postopke poznejšega varnega odstranjevanja prahu z baldahina.

Tri faze obnovitvenih del

Obnova baldahina je predvidena v treh fazah: priprava delovnih odrov, predhodna in sprotna diagnostika dela z grafično in fotografsko dokumentacijo ter restavriranje kovinskih, kamnitih in lesenih površin. V času obnovitvenih del bodo izdelali tudi ustrezen načrt za postopke poznejšega varnega odstranjevanja prahu z baldahina.

Brez ovir za svete maše

Obnovitvena dela pa ne bodo preprečevala papeških slovesnosti pri glavnem oltarju, so poudarili na predstavitvi: v vsem tem času bo mogoče obhajati sveto mašo na Petrovem grobu.

Sredstva za obnovo, ki bo stala sedemsto tisoč evrov, je zagotovil Red Kolumbovih vitezov.

Nahrbtnik bo izdelan iz recikliranih in trajnostnih materialov. FOTO: Vatican Media

Predstavitev »romarskega nahrbtnika«

Dikasterij za evangelizacijo pa je predstavil nahrbtnike, ki jih bodo romarji dobili med jubilejnim letom 2025. Za njihovo izdelavo je bilo izbrano rimsko podjetje »Stegip4«. Nahrbtniki bodo izdelani iz recikliranih in trajnostnih materialov.

Poleg nahrbtnika bodo romarji prejeli še t.i. »romarski komplet«, ki ga sestavljajo klobuk, šal, bidon, nepremočljiva pelerina in rožni venec.

Na dikasteriju se zavedajo, »kako koristen je lahko nahrbtnik med romanjem in kako pomembno je, da ga lahko z znamenji časa in obrabe ohranimo kot pričo, polno nepozabnih spominov na dneve molitve in premišljevanja«. Poleg nahrbtnika bodo romarji prejeli še t.i. »romarski komplet«, ki ga sestavljajo klobuk, šal, bidon, nepremočljiva pelerina in rožni venec, vsi predmeti pa so prav tako izdelani iz recikliranih in trajnostnih materialov.

Nalaganje
Nazaj na vrh