Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: vojna v Ukrajini pogubna za okolje in gospodarstvo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 05. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 14:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: vojna v Ukrajini pogubna za okolje in gospodarstvo
Msgr. Janusz Urbanczyk, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi. FOTO: Vatican Media

Vatikan: vojna v Ukrajini pogubna za okolje in gospodarstvo

Stalni opazovalec Svetega sedeža pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) na Dunaju, Janusz Urbanczyk, je opozoril na »resne okoljske in gospodarske posledice« vojne v Ukrajini.

Te posledice vplivajo na zdravje in preživetje ljudi tako v Ukrajini kot tudi v drugih državah sveta, je po navedbah spletnega portala Vatican News vatikanski diplomat dejal na pripravljalnem srečanju 30. gospodarskega in okoljskega foruma OVSE. Lakota in stiske so se od izbruha vojne v letošnjem februarju še poslabšale, tako Urbanczyk.

Posledice vojne so izjemno daljnosežne, saj je oboroženi spopad zamajal svetovne blagovne trge in trgovinske tokove.

Posledice vojne so izjemno daljnosežne, saj je oboroženi spopad zamajal svetovne blagovne trge in trgovinske tokove, je poudaril vatikanski predstavnik. Ob tem je treba opozoriti tudi na poslabšanje prehranske varnosti v številnih državah, ki so odvisne od uvoza pšenice, ječmena, gnojil in rastlinskega olja. »To je nedvomno še poslabšalo že tako negotove razmere, saj si dobavne verige in proizvodnja v številnih sektorjih še niso v celoti opomogle od posledic in motenj, ki jih je povzročila epidemija koronavirusne bolezni,« je pojasnil diplomat.

Na območju OVSE je izbruh vojne v Ukrajini po besedah poljskega duhovnika sprožil »novo varnostno krizo, ki je zasenčila vsa druga vprašanja in predstavlja dodaten izziv za naše gospodarske, kulturne in družbene modele«.

Zamenjava fosilnih goriv

Urbanczyk je pojasnil, da je Sveti sedež še naprej zavezan »preoblikovanju naših energetskih sistemov«. Ta dolgoročna strateška naložba bo prinesla »ne le dolgoročnih gospodarskih, temveč tudi okoljske koristi«, je prepričan vatikanski diplomat, ki je ob tem navedel papeževe besede, da je potrebna »postopna, toda takojšnja zamenjava fosilnih goriv s čistimi viri energije«.

Potrebna je postopna, toda takojšnja zamenjava fosilnih goriv s čistimi viri energije.

Za opazno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje je na voljo le še nekaj let, je poudaril Urbanczyk. Ta prehod po njegovih besedah »ne sme biti le hiter in sposoben zadovoljiti sedanje in prihodnje potrebe po energiji, temveč mora upoštevati tudi vpliv na revne, območno prebivalstvo in delavce v sektorjih energijske proizvodnje«.

Nalaganje
Nazaj na vrh