Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan voščil budistom ob prazniku Budovega rojstva

Objava: 18. 05. 2010 / 11:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan voščil budistom ob prazniku Budovega rojstva

Papeški svet za medverski dialog ob budističnem prazniku: kristjane in budiste povezuje spoštovanje do človeškega življenja

Papeški svet za medverski dialog je v začetku tedna izdal sporočilo ob prazniku Budovega rojstva, imenovanem vesak, in v njem izpostavil globoko spoštovanje do človeškega življenja, ki je skupno kristjanom in budistom. Sporočilo, ki ga je v imenu Papeškega sveta za medverski dialog podpisal njegov predsednik kardinal Jean-Louis Tauran, nosi naslov ‘Kristjani in budisti častijo človeško življenje kot temelj spoštovanja vseh ljudi’. Papeški svet budistom po vsem svetu vošči vesel vesak ter želi miru in radosti, v ospredje pa postavlja povezanost med odgovornostjo do okolja in spoštovanjem človeškega življenja, poročajo pri vatikanskem radiu.

Kot izpostavlja papež Benedikt XVI., je nujno ponovno obuditi in ovrednotiti spoštovanje do okolja v vsakdanjem življenju. Katoliška Cerkev meni, da je varovanje okolja tesno povezano s področjem celostnega človekovega razvoja, piše v sporočilu. Zato poleg prizadevanja za zaščito zemlje, vode in zraka, Cerkev spodbuja k medsebojni povezanosti na področju zaščite človeštva pred samouničenjem. Papeški svet poudarja, da odgovornost do zaščite narave izvira iz spoštovanja do človeka in izhaja iz zakona, ki je zapisan v srcu vsakega človeka. Ko bo človeška ekologija spoštovana v družbi, bo s tem pridobila tudi okoljska ekologija, kakor je papež Benedikt XVI. zapisal v okrožnici Ljubezen v resnici.

Papeški svet za medverski dialog zatorej budiste vabi k skupnemu spodbujanju zdravega odnosa med človekom in okoljem in širjenju ekološke ozaveščenosti, s čimer bomo vsi skupaj prispevali k vedremu in mirnemu sobivanju. Na ta način lahko tako kristjani kot budisti pričujejo o spoštljivem načinu življenja, ki najde svoj smisel ne v imeti več, temveč v biti več, prav tako pa skupaj prispevajo k boljšemu svetu.

Vesak, praznik Budovega rojstva, letos praznujejo 21. maja v Koreji in na Tajvanu, v ostalih državah, kot so Tajska, Šri Lanka, Kambodža in Malezija, pa 28. maja. Na Japonskem so ga že praznovali, in sicer 8. marca.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh