Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan za ekumensko obhajanje vesoljne sinode

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 11. 2021 / 09:18
Oznake: Cerkev, Vatikan, sinoda
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2021 / 09:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan za ekumensko obhajanje vesoljne sinode
Dialog med kristjani različnih veroizpovedi, ki jih združuje en sam krst, ima posebno mesto na sinodalni poti FOTO: Vatican Media

Vatikan za ekumensko obhajanje vesoljne sinode

Vatikan je krajevne Cerkve spodbudil, naj že v prvi fazi sinode, ki se je začela v letošnjem oktobru, k sinodalnemu dogajanju povabijo tudi partnerje iz drugih krščanskih Cerkva.

Kardinala Grech in Koch v skupnem pismu škofom, odgovornim za ekumenizem, v ta namen ponujata nekaj praktičnih napotkov, poroča spletni portal Vatican News.

Sinodalnost in ekumenizem sta procesa skupne hoje in ravno na področju sinodalnosti se lahko veliko naučimo od drugih Cerkva.

Tako sinodalnost kot ekumenizem sta namreč »procesa skupne hoje«, pišeta kardinala, in ravno na področju sinodalnosti se lahko veliko naučimo od drugih Cerkva.

Glavni tajnik Tajništva za sinodo in predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani med drugim predlagata, naj pristojni k sodelovanju povabijo tudi delegate iz drugih Cerkva ter jih vključijo v sinodalni proces.

Pismo obeh kardinalov v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Škofom, ki so v škofovskih konferencah in v sinodih odgovorni za ekumenizem

Eminenca, ekscelenca,

kot vam je znano, je Katoliška cerkev 9. oktobra 2021 začela sinodalni proces, kakršnega še ni bilo, z naslovom »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo.«

Ta proces, ki se je v vseh škofijah začel 17. oktobra, se bo zaključil oktobra 2023 z Generalnim zasedanjem Škofovske sinode. S tem pismom vam Papeški svet za pospeševanje edinosti med kristjani (PSPEK) in Glavno tajništvo škofovske sinode (GTŠS) z veseljem ponujata nekaj praktičnih predlogov za zagotovitev ekumenske razsežnosti sinodalne poti, ki je v krajevnih Cerkvah v svoji prvi fazi.

»Dialog med kristjani različnih veroizpovedi, ki jih združuje en sam krst, ima posebno mesto na sinodalni poti« (Vademekum za sinodo 5.3.7). Tako sinodalnost kot ekumenizem sta namreč procesa skupne hoje. Prvič: če je »neka Cerkev sinodalna, je to Cerkev poslušanja« (papež Frančišek, 17. oktobra 2015), in to poslušanje mora zadevati vse tiste, ki imajo privilegij, da nosijo ime kristjani, saj so vsi krščeni na nek način deležni sensus fidei (prim. Mednarodna teološka komisija, »Sensus fidei v življenju Cerkve«, 56). Drugič: glede na to, da ekumenizem lahko razumemo kot »izmenjavo darov«, je eden od darov, ki jih katoličani lahko prejmemo od drugih kristjanov, prav izkustvo in razumevanje sinodalnosti (prim. Veselje evangelija 246). Tretjič: sinodalna organiziranost Katoliške cerkve na vseh ravneh ima pomembne ekumenske posledice, kolikor jo to dela za bolj verodostojnega partnerja v dialogu. Končno je sam sinodalni proces priložnost za nadaljnje pospeševanje ekumenskih odnosov na vseh ravneh Cerkve, saj je sodelovanje ekumenskih delegatov postalo običajna praksa ne samo na škofovski, ampak tudi na škofijskih sinodah.

V naslednjih točkah želita PSPEK in GTŠS podati nekaj predlogov, ki jih bo treba prilagoditi krajevnim razmeram, da se bo ekumenska razsežnost sinodalnega procesa lahko udejanjila v škofijah in v škofovskih konferencah/sinodih (oktober 2021 – april 2022).

Krajevne Cerkve: oktober – november 2021

Predlagamo, da škof, ki je v škofovski konferenci/sinodu odgovoren za ekumenizem, piše vsem škofom in jih povabi, naj razmislijo o naslednjih predlogih:
1. krajevni škof, ki mu pomagata škofijski referent (skupina) za sinodalno posvetovanje in odgovorni za ekumenizem v škofiji, potem ko je ugotovil glavne krščanske skupnosti, ki so navzoče na njegovem območju, lahko pošlje pismo njihovim odgovornim (še bolje, če jih osebno obišče), da bi:
• jih obvestil glede sinodalnega procesa in predložil Pripravljalni dokument in Vademekum (prim. https://www.synod.va);
• jih povabil, naj imenujejo delegate, ki bodo sodelovali na predsinodalnih škofijskih srečanjih in morda spregovorili na škofijskem sinodalnem zborovanju;
• jih opogumil, naj pošljejo pisna razmišljanja o vprašalniku, ki je vključen v Pripravljalni dokument (da na primer organizirajo sestanke za poslušanje, kot je opisano v Vademekumu).
2. Kjer je mogoče, bi bil lahko v škofijski prispevek vključen povzetek odgovorov odgovornih kristjanov ali pa komentarji ekumenskih delegatov.
3. Škofijski referent (ali odgovorna skupina) za sinodalni proces bi lahko spodbudili k tesnemu sodelovanju z ekumenskim uradnikom (če škof oblikuje sinodalno skupino, bi moral biti ekumenski uradnik njen član).

Škofovske konference/sinodi: do aprila 2022

Predlagamo, da škof, odgovoren za ekumenizem v škofovski konferenci/sinodu (ali njegov delegat):
1. je del skupine škofovske konference/sinoda, ki je zadolžena za sinodalni proces;
2. pošlje pismo in povabi predstavnike drugih krščanskih skupnosti in Narodnih svetov cerkva k sodelovanju na zasedanju škofovske konference/sinoda, ki je posvečeno sinodalnemu procesu in da predstavi opažanja v zvezi s pripravo povzetka škofovske konference/sinoda.
3. Papeški svet za pospeševanje enosti med kristjani in Generalno tajništvo škofovske sinode želita izraziti svojo hvaležnosti za prizadevanje in za sodelovanje te škofovske konference/tega sinoda pri zagotavljanju, da bo ekumenska razsežnost sinodalnega procesa pospeševala tako sinodalnost kot edinost med kristjani, »da bo svet veroval« (Jn 17,21).

Z odličnim spoštovanjem,

kardinal Mario Grech
kardinal Kurt Koch

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh