Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan za učinkovitejše ukrepe proti trgovini z ljudmi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 10. 2021 / 11:28
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan za učinkovitejše ukrepe proti trgovini z ljudmi
Takoj za trgovanjem z drogami je trgovina z ljudmi druga najdonosnejša kriminalna dejavnost na svetu FOTO: Vatican Media

Vatikan za učinkovitejše ukrepe proti trgovini z ljudmi

Vatikan je izrazil veliko zaskrbljenost ob naraščanju pojava trgovine z ljudmi po vsem svetu, ki je ena izmed posledic epidemije koronavirusne bolezni.

Razsežnosti s tem povezanega spolnega izkoriščanja žrtev in izkoriščanja delovne sile so se v letu 2020 občutno povečale. Takoj za trgovanjem z drogami je trgovina z ljudmi druga najdonosnejša kriminalna dejavnost na svetu, ki je celo trgovanje z orožjem potisnila na tretje mesto, je pojasnil stalni opazovalec Svetega sedeža pri mednarodnih organizacijah na Dunaju, Janusz Stanislaw Urbanczyk. Nadškof je nagovoril člane delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi pri Uradu Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC).

Zaradi vsesplošnega zaprtja med epidemijo se je ne zgolj trgovina na sploh, pač pa tudi trgovina z ljudmi v veliki meri preselila na svetovni splet, je po navedbah avstrijskega Kathpressa poročal nadškof Urbanczyk. Posebej do novačenja žrtev v zadnjem času prihaja le na ta način. Papež Frančišek si z vsemi močmi prizadeva za boj proti temu »odvratnemu zločinu« v vseh njegovih oblikah, je poudaril nadškof.

Papež Frančišek si z vsemi močmi prizadeva za boj proti temu »odvratnemu zločinu« v vseh njegovih oblikah.

Akterje v politiki in družbi je vatikanski predstavnik pozval, naj si še odločneje prizadevajo, »da prekupčevalci z ljudmi digitalnih platform ne bi mogli uporabljati kot svoje orodje, s katerim žrtve privabljajo, omrežijo in izkoriščajo«. Države bi moral v teh prizadevanjih podpirati mehanizem na mednarodni ravni, s pomočjo katerega bi sumljive primere trgovine z ljudmi na družbenih omrežjih in drugih komunikacijskih sredstvih prepoznale kot take in jih tudi prijavile. Platforme, ki so najbolj na udaru, je treba skrbno nadzirati in storilce dosledno kazensko preganjati.

Nazadnje je nadškof Urbanczyk spodbudil še tesnejše sodelovanje vlad z mednarodnimi finančnimi posredniki pri pregonu domnevnih kriminalnih združenj. Zaseženi finančni dobički s področja trgovine z ljudmi pa bi morali biti namenjeni programom, ki skrbijo za žrtve tega kriminalnega početja.

Nalaganje
Nazaj na vrh