Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jožefina Bakhita – svetnica, ki je nepredstavljivo trpela

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 07. 02. 2021 / 13:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2021 / 17:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jožefina Bakhita – svetnica, ki je nepredstavljivo trpela

Jožefina Bakhita – svetnica, ki je nepredstavljivo trpela

Sv. Jožefina Bakhita goduje 8. februarja.

FOTO: splet/arhiv Družine.


Jožefina Bakhita naj bi bila rojena okoli leta 1869. Njeno pravo ime ostaja skrivnost, saj je v otroštvu hudo trpela. Rojena je bila v Sudanu in je bila že kot majhna, devetletna deklica, žrtev trgovine z ljudmi. Zajeli so jo arabski trgovci in jo večkrat prodali.

Zaradi nepredstavljivega strahu je deklica pozabila svoje rojstno ime. Trgovci so ji dali novo ime (Bakhita), ki pomeni »srečna«, čeprav je bilo njeno življenje daleč od srečnega.

V svojem življenju bila deležna številnih poniževanj in muk. Nekoč jo je kupil neki turški general in pri njegovi družini je najbolj trpela. Njeni »lastniki« so ji na telesu z britvijo naredili nepregledno število znamenj in ran, v katere so ji vtirali sol.

Pot v Italijo in vstop v samostan

V njenem življenju se je pokazala rešitev, ko je bila naposled prodana v Italijo. Tam je prišla v stik z beneškimi kanosijankami. Leta 1890 je prejela sveti krst, obhajilo in birmo. Dobila je ime Jožefina Marjeta. Izpolnila se ji je velika želja, da je lahko tudi ona vstopila v ta red in izrekla večne zaobljube.

V samostanu je opravljala različne službe. Mnogi ljudje so jo imeli zelo radi, saj je za vsakega našla toplo besedo in prijazen nasmeh.

Zelo si je želela, da bi lahko odšla v misijone, vendar ji ta želja ni bila nikoli izpolnjena. Vendar pa je skupaj z drugimi redovnicami iz samostana obiskala marsikatero mesto v Italiji.

Svetnica upanja

Jožefina Bakhita je umrla 8. februarja 1947. Papež Janez Pavel II. jo je 17. maja 1992 razglasil za blaženo, 1. oktobra 2000 pa je bila razglašena za svetnico. Je »svetnica upanja«, zavetnica Afrike, Sudana in zavetnica žrtev trgovine z ljudmi.

Njena tragična, a upanja in vere polna življenjska zgodba je opisano v več knjigah in upodobljena tudi v filmih.


Preberite še:
- Ob godu sv. Bakhite redovnice molijo za odpravo trgovine z ljudmi
- Sv. Neža
- Sv. Lucija
- Sv. Štefan
- Friderik Baraga
- Sv. Blaž

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh