Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zaenkrat še brez dokončne odločitve o bratovščini sv. Pija

Objava: 06. 02. 2012 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zaenkrat še brez dokončne odločitve o bratovščini sv. Pija

Prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Levada, je minuli petek z izsledki posveta glede odgovora bratovščine seznanil tudi papeža.

V Vatikanu zaenkrat še niso sprejeli dokončne odločitve glede združevalnega dialoga z lefebvrijanskim združenjem Bratovščine sv. Pija. Prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal William Levada, je med svojo redno petkovo avdienco o zasedanju kongregacije glede omenjenega vprašanja seznanil tudi svetega očeta, poročajo iz Vatikana.

Sredi januarja je vodstvo Bratovščine sv. Pija v Vatikanu predstavilo drugi odgovor na dogmatično preambulo iz lanskega septembra. V omenjenem dokumentu je Kongregacija za nauk vere po poldrugem letu trajajočih strokovnih razpravah oblikovala nekaj vodil za ponovno združitev Bratovščine s katoliško Cerkvijo.

V odgovoru Bratovščine naj bi ponovno umanjkalo jasno stališče tradicionalistov do cerkvenega nauka in do drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Opazovalci menijo, da bodo v Vatikanu ‘tradicionalističnim skrajnežem’ dali ponovno možnost za oblikovanje jasnega stališča do preambule, vendar gre pri tem zaenkrat zgolj za ugibanja.

V nagovoru ameriškim semeniščnikom pa je vrhovni predstojnik Bratovščine sv. Pija Bernard Fellay pojasnil, da Bratovščina vatikansko dogmatično preambulo zavrača. Konec minulega tedna so lefebvrovci besede vrhovnega predstojnika objavili tudi na svojih spletnih straneh. Kot je pojasnil Fellay, so v Vatikanu sicer v organizacijskem in bogoslužnem oziru izpolnili zahteve Bratovščine sv. Pija, problem pa ostaja verski nauk. Papeška komisija ‘Ecclesia Dei’, ki je pristojna za dialog s tradicionalisti, je namreč izrazila zahtevo, da morajo lefebvrovci vse sporne dokumente drugega vatikanskega cerkvenega zbora, predvsem o ekumenizmu in verski svobodi, sprejeti v celoti v skladu s tradicijo, kar pa je za Bratovščino nesprejemljivo. Po Fellayevem mnenju tudi Svetovni katekizem iz leta 1992 na področju omenjenih tem ni usklajen z dejanskim cerkvenim izročilom.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh