Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zahteva boljšo zaščito civilistov v vojnih spopadih

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 11. 2012 / 06:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zahteva boljšo zaščito civilistov v vojnih spopadih

Razprave predvsem na temo kasetnega streliva, katerega uporabe zaenkrat še ni uspelo prepovedati.

Vatikan zahteva boljšo zaščito civilnega prebivalstva v oboroženih spopadih. Pobijanja v spopadu neudeleženih civilistov in uničevanja infrastrukture ne bi smeli jemati kot 'kolateralne škode', je minuli teden na srečanju držav podpisnic Konvencije Združenih narodov o prepovedi ali omejitvi uporabe določenih konvencionalnih orožij v Ženevi dejal nadškof Silvano Tomasi. Udeleženci so razpravljali predvsem o kasetnem strelivu, katerega uporabe zaenkrat še ni uspelo prepovedati.

S človekovim dostojanstvom je povsem nezdružljivo, če si na vsak način prizadevamo za preprečitev pobijanja vojakov, civilne žrtve pa pri tem komaj omenimo, je za Radio Vatikan pojasnil vatikanski predstavnik pri Organizaciji Združenih narodov. Nadškof Tomasi podpira tudi zahtevo mednarodnih nevladnih organizacij, da bi sporazum razširili tudi na zaščito civilnega prebivalstva pred eksplozivnimi orožji, kot so denimo bombe in granate.

Omenjena konvencija je bila podpisana 10. oktobra 1980 v Ženevi. Doslej je k njej pristopilo 114 držav; pet pa jih sporazum podpisalo, vendar še ne ratificiralo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh