Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zaskrbljen zaradi sprememb v zakonskem pravu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 11. 2012 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zaskrbljen zaradi sprememb v zakonskem pravu

Pomisleki ob zadnjih odločitvah v Španiji, Franciji in Združenih državah Amerike; vatikanski tiskovni predstavnik p. Lombardi zatrjuje, da Cerkev še naprej zagovarja posebno vlogo zakonske zveze med možem in ženo.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je izrazil zaskrbljenost zaradi najnovejših sprememb v zakonodaji o zakonski zvezi in družini. V zahodnem svetu se pojavljajo težnje, da bi priredili ali celo opustili tradicionalno podobo zakona med moškim in žensko, je p. Lombardi dejal v svojem rednem komentarju ob koncu tedna na Radiu Vatikan. Pri tem skušajo ljudje ovrednotiti druge oblike skupnega življenja, je poudaril jezuitski pater, pri čemer se je skliceval na najnovejše podatke iz Španije, Francije in Združenih držav Amerike. Kot je zatrdil, Cerkev ne bo nikoli prenehala zagovarjati pravnega priznanja posebne vloge zakona med moškim in žensko.

Trije posebej zaskrbljujoči dogodki, povezani z zakonodajnimi razpravami o zakonski zvezi, so nam v zadnjih dneh dali razloge za razmislek, je nadaljeval p. Lombardi. V Španiji je ustavno sodišče zavrnilo tožbo proti istospolnim zakonskim zvezam. V Franciji je bil predstavljen zakon o spremembi zakonskega prava, ki predvideva pravno ovrednotenje istospolnih partnerskih zvez. V Združenih državah Amerike pa je več podpornikov v predvolilnem boju za novega ameriškega predsednika zagovarjalo pravno priznanje istospolnih partnerstev.

Takšen razvoj seveda ni nič novega, vendar nas vedno znova začudi, meni p. Lombardi. Vprašati se moramo namreč, ali to res ustreza z večinskim javnim mnenjem, in zakaj logike, ki stoji za tem, ne razumemo z dolgoročnega zornega kota za skupno dobro. Tradicionalne podobe zakona med moškim in žensko ne zagovarja le katoliška Cerkev. V Franciji ji je jasno podporo izrekel tudi tamkajšnji veliki rabin.

Diskriminacijo istospolno usmerjenih ljudi lahko in moramo odpraviti na drugih področjih, je poudaril vatikanski tiskovni predstavnik. Gre predvsem za to, ‘da mož in žena dobita javno priznanje, ter da lahko njuni otroci rečejo, da imajo mater in očeta’. Lombardi je takole zaključil vprašanje: če tega ne priznamo, zakaj bi potem morali kot nesprejemljivo obsojati poligamijo ali poliandrijo in tovrstno vedenje preprečevati z ustreznimi zakoni?

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh