Zapri
Iskanje

Vatikan zavrača kritiko judovske skupnosti zaradi papeževih besed

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 09. 2021 / 16:55
Oznake: Cerkev, Religija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2021 / 17:12
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan zavrača kritiko judovske skupnosti zaradi papeževih besed

Vatikan zavrača kritiko judovske skupnosti zaradi papeževih besed
Kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani FOTO: Vatican Media
Vatikan je odločno zavrnil kritiko judovske skupnosti zaradi izjav papeža Frančiška o judovski postavi, ki jih je izrekel med splošno avdienco 11. avgusta letos.

V katehezi o Pismu apostola Pavla Galačanom, ki jo je sveti oče predstavil 11. avgusta, judovske postave ali Tore nikakor ne zavrača ali razvrednoti, je v pismu rabinu Rassonu Arussiju, vodji Komisije izraelskega višjega rabinata za dialog s Svetim sedežem, zapisal kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani. Frančišek je le izrecno omenil, kako je apostol Pavel upošteval in cenil judovsko postavo.

Pismo je v začetku septembra na svoji spletni strani objavil omenjeni papeški svet, ki je pristojen tudi za dialog z judovstvom. Stavek, do katerega je judovska skupnost posebej kritična, češ da »postava ne daje življenja«, je treba brati v kontekstu nagovora in Pavlove teologije, pojasnjuje kardinal Koch. Po krščanskem verovanju, tako kardinal, »je Jezus Kristus nova pot odrešenja«. To pa nikakor ne pomeni, »da je Tora kaj manj vredna ali da se je več ne priznava kot pot odrešenja za Jude«.

Jezus Kristus je nova pot odrešenja, vendar to ne pomeni, da je Tora kaj manj vredna ali da se je več ne priznava kot pot odrešenja za Jude.

Poleg tega papež v svojem nagovoru nikakor ni omenjal sodobnega judovstva, nadaljuje kardinal. Kateheza je bila zgolj premišljevanje o pavlinski teologiji v kontekstu tedanjega časa. Ob stalnih in ponavljajočih se izjavah papeža Frančiška, kako ceni judovstvo, »nikakor ne smemo domnevati, da se vrača k 'nauku zaničevanja',« še piše Koch v odzivu na Arussijev očitek v pismu z dne 12. avgusta.

Kochov odgovor je bil namenjen tudi rabinu Davidu Sandmelu, predsedniku Mednarodnega judovskega odbora za medverske razprave v New Yorku. Sandmel se je v pismu z dne 24. avgusta pridružil kritiki rabina Arussija.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh