Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zavrača nove zahteve po cerkvenem davku

Objava: 15. 12. 2011 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zavrača nove zahteve po cerkvenem davku

Ob predstavitvi paketa evropskih varčevalnih ukrepov vlade ministrskega predsednika Maria Montija je dvajset poslancev levičarske demokratske stranke izrazilo zahtevo, da cerkvene zgradbe ne smejo biti izvzete iz obdavčitve.

V sporu glede obdavčitve cerkvene lastnine je Vatikan poudaril, da bo za svoje nepremičnine v Italiji plačeval povsem običajne davke. Po lateranskih pogodbah iz leta 1929 je le nekaj stavb izven vatikanskega ozemlja na območju Rima oproščenih davkov, v večini teh stavb pa so različni uradi vatikanske kurije, je v pogovoru za italijanski časnik 'Corriere della Serra' poudaril Giuseppe Dalla Torre, predsednik vatikanskega tribunala. Ostale nepremičnine v lasti Vatikana na italijanskem ozemlju so normalno obdavčene. Ob predstavitvi paketa evropskih varčevalnih ukrepov vlade ministrskega predsednika Maria Montija pa je dvajset poslancev levičarske demokratske stranke izrazilo zahtevo, da cerkvene zgradbe nič več ne smejo biti izvzete iz obdavčitve.

Kot poudarja Dalla Torre, nekatere vatikanske ustanove, kot denimo lastninska upravitelja APSA ali pa 'Propaganda Fide', že zdaj sodijo v skupino tistih, ki mestu Rimu plačujejo najvišje prispevke. Posebej pa predsednik vatikanskega tribunala zagovarja oprostitev davkov za cerkvene neprofitne organizacije. Tovrstni predpisi so namreč 'koristni tako za državo kot za celotno družbo'.

Pri tem ne gre za 'cerkvene privilegije', kajti z izdajanjem brezplačne prehrane in pravnimi posvetovalnicami za ljudi brez imetja Cerkev pomembno prispeva k javnemu blagru. Po mnenju Dalla Torreja ni ravno v cerkvenem slogu, da bi 'glasno trobili v trobento, ampak Caritas je ustvarila italijansko istovetnost, preden je sploh prišlo do nastanka države'.

Tudi posamezne škofije, župnije in redovne skupnosti v Italiji plačujejo davek na nepremičnine, če njihove stavbe služijo v dobičkonosne namene, je poudaril vatikanski pravnik. Davka so oproščene le v primeru, kadar so na voljo za socialne, kulturne ali človekoljubne dejavnosti. Takšni predpisi veljajo za vse neprofitne organizacije, in ne le za katoliške.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh