Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan želi pregledneje voditi svoje gospodarjenje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 12. 2012 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan želi pregledneje voditi svoje gospodarjenje

Včeraj so v Vatikanu predstavili novi statut prefekture za gospodarske zadeve pri Svetem sedežu.

Vatikan želi svoje finančne in gospodarske zadeve urejati na še preglednejši način. Cilj teh prizadevanj je prilagoditev ‘mednarodnim merilom finančnega nadzora’, je v Vatikanu pojasnil tamkajšnji državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Zato bodo s strani organov Svetega sedeža in celotne Vatikanske države potrebna še večja prizadevanja, so kardinalove besede povzeli pri Radiu Vatikan.

Kardinal Bertone je izjavo za javnost podal ob notranji predstavitvi novega statuta prefekture za gospodarske zadeve pri Svetem sedežu, ki so ga na včerajšnji tiskovni konferenci v Vatikanu predstavili javnosti. Ta organ rimske kurije je neke vrste računsko sodišče, pristojno za preverjanje bilanc vatikanskih ustanov, obenem pa pripravlja tudi njihove gospodarske načrte. Kot je na predstavitvi pojasnil kardinal Giuseppe Versaldi, ki je pristojen za nadzor nad vatikanskimi bilancami, v cerkvenem upravljanju pogosto velja načelo osebnega zaupanja, zaradi česar včasih pride tudi do zapostavljanja predpisanih pravil.

Tudi Sveti sedež in Vatikanska država potrebujeta nadzorne organe, 's čimer zagotavljata resničnost in dobrodelnost', to vlogo pa bo odslej v večji meri prevzela prefektura za gospodarske zadeve pri Svetem sedežu, je pojasnil kardinal Versaldi. Obenem je poudaril, da morajo v luči gospodarske krize varčevati tudi v Vatikanu. Številnih izdatnejših stroškov in preteklosti si zdaj ne smejo več privoščiti, upoštevati pa je potrebno temeljna načela katoliškega socialnega nauka.

Pravilnik, ki je bil potrjen februarja, krepi pristojnost posameznih uradov in predvideva tesnejšo povezanost z vatikanskim državnim tajništvom, osrednjim vodilnim organom rimske kurije.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh