Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan želi preseči vrzel med moralnim naukom in prakso

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 06. 2014 / 08:18
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan želi preseči vrzel med moralnim naukom in prakso

Vatikan želi preseči vrzel med moralnim naukom in prakso

Včeraj je bil predstavljen delovni dokument za jesensko sinodo o pastorali družine.

Katoliška Cerkev se želi posvetovati o posledicah, do katerih prihaja zaradi vrzeli med cerkveno podobo družine in življenjsko prakso številnih vernikov. Kot je moč razbrati iz delovnega dokumenta (Instrumentum laboris) za jesensko sinodo o pastorali družine, ki so ga včeraj predstavili v Vatikanu, številni škofje vidijo potrebo po razpravi na temo znova civilno poročenih ločenih zakoncev, istospolne usmerjenosti in uporabe umetne zaščite pred spočetjem. Pripravili so tudi konkretne predloge za poenostavitev procesa za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze.

Na tiskovni konferenci so s svojimi prispevki sodelovali kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik škofovske sinode, kardinal Péter Erdő, nadškof v Budimpešti, glavni poročevalec tretjega generalnega zasedanja izredne škofovske sinode, kardinal André Vingt-Trois, pariški nadškof, predsednik delegatov, in msgr. Bruno Forte, nadškof škofije Chieti-Vasto v Italiji, izredni tajnik sinode. Na tiskovni konferenci sta svoji pričevanji predstavila tudi dva zakonca, prof. Francesco Miano in prof. Pina De Simone.

Poznavanje cerkevnih stališč o družini je »na splošno precej skopo«, je zapisano v dokumentu. Tudi mnogi katoličani, ki jih sicer poznajo, imajo pogosto težave »s sprejemanjem teh stališč v celoti«. Škofje se zato zavzemajo za previdno posodobitev ali spremembo cerkvene prakse, pa tudi za boljše posredovanje cerkvenega nauka in za osredotočanje na bistveno.

85-stranski dokument predstavlja vsebinsko rdečo nit za dvotedensko posvetovanje škofovske sinode o pastorali družine med 5. in 19. oktobrom v Vatikanu. Pripravili so ga v Vatikanu, in sicer na podlagi rezultatov ankete o zakonu, družini in spolnosti z vsega sveta, ki so jih posredovale krajevne škofovske konference in cerkvena združenja.

Za obravnavo znova civilno poročenih ločenih zakoncev po dokumentu sodeč nekatere škofovske konference predlagajo, da bi »pot v drugi ali tretji zakon preverjali z iskrenostjo pokore«, za zgled pa bi si pri tem lahko vzeli ustaljeno prakso nekaterih pravoslavnih Cerkva. Prepovedi prejemanja zakramentov, ki jo predvideva cerkveni nauk, številni verniki ne morejo razumeti. Prizadeti katoličani svojega položaja niso pripravljeni označiti kot »neobičajnega ali nedovoljenega«, je zapisano v dokumentu.

Mnoge škofovske konference sinodo spodbujajo tudi k dialogu s humanističnimi znanostmi, »da bi lahko razvili drugačen pogled na pojav istospolne usmerjenosti«.

Glede cerkvenega neodobravanja uporabe umetne zaščite pred spočetjem v dokumentu ugotavljajo, kako danes »prevladuje miselnost, da gre pri tem za vmešavanje Cerkve v intimno življenje para in omejevanje svobode vesti«. Na željo škofovskih konferenc naj bi sinoda pripomogla k temu, da bi »onkraj slehernega moralizma« znova odkrili »globok antropološki smisel morale zakonskega življenja«.

Delovni dokument naj bi nudil vpogled v življenjsko prakso katoličanov z vsega sveta in iz njega izhajajoče izzive za Cerkev, so v uvodu poudarili v tajništvu sinode. Druge teme, o katerih naj bi razpravljali, so še umetna prekinitev nosečnosti, podpora materam samohranilkam, nasilje in spolne zlorabe v družini, posledice množičnih preseljevanj, pa tudi širjenje vere med mladimi v okolju, ki se vse bolj oddaljuje od vernosti.

Upor proti cerkvenemu nauku je med katoličani prisoten »na različnih ravneh«, še posebej na področju cerkvenih stališč o nadzoru rojstev, ločitvah zakonskih zvez, vnovične poroke, istospolne usmerjenosti, »koruzništva«, zakonske zvestobe in umetnega oplojevanja, ugotavljajo v dokumentu. V nasprotju s tem pa je »množično razširjen in tudi priznan« temeljni nauk o dostojanstvu človekovega življenja.

Glede ugotavljanja ničnosti zakonske zveze nekatere škofovske konference podpirajo predlog, da bi v določenih primerih omogočili skrajšanje postopka, za katerega je zdaj predpisan dvostopenjski proces. Prizadevajo si tudi, da bi bili položaji na cerkvenih sodiščih odprti tudi za laike, spodbujajo večje pristojnosti krajevnih škofov in znižanje stroškov sodnih postopkov.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan

Foto: arhiv Družine (T. P.)

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh