Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan želi umiriti medijsko zanimanje ob drugem sodnem procesu v aferi Vatileaks

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 11. 2012 / 07:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan želi umiriti medijsko zanimanje ob drugem sodnem procesu v aferi Vatileaks

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Lombardi poudarja: računalniški tehnik Sciarpelletti ni obtožen sodelovanja pri kraji, pač pa oviranja pri poizvedovanju.

V Vatikanu si prizadevajo za umiritev velikega medijskega zanimanja ob drugem sodenm procesu v aferi Vatileaks. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je na ponedeljkovi tiskovni konferenci pojasnil, da računalniški tehnik Claudio Sciarpelletti ni obtožen sodelovanja pri kraji zaupnih dokumentov, pač pa uslužbenca vatikanskega državnega tajništva dolžijo oviranja preiskovalnega procesa, saj naj bi preiskovalcem dajal nasprotujoče si izjave. Sodni proces proti Sciarpellettiju se je pričel minuli ponedeljek.

Na pisalni mizi oseminštiridesetletnega Italijana na vatikanskem državnem tajništvu so 25. maja letos našli pisemsko ovojnico z napisom ‘P. Gabriele osebno’. V ovojnici je bilo pismo, usmerjeno proti poveljniku vatikanske žandarmerije, Domenicu Gianiju, ter nekaj dokumentov, ki niso bili zaupne narave. Sciarpellettija so naslednji dan aretirali. V priporu je dajal nasprotujoče si izjave glede izvora omenjene pisemske ovojnice.

Sciarpellettijevi zagovorniki so na prvi obravnavi izpostavili nedolžnost svoje stranke, rekoč, da ne bi bil pripravljen tvegati dvajsetih let zvestega služenja Svetemu sedežu zaradi usluge moškemu, kot je Paolo Gabriele. Z njim naj tudi ne bi bil tesno povezan.

Odvetnik je zahteval umik obtožnice. Opis Sciarpellettijevega prekrška naj namreč ne bi bil dovolj natančen. Zagotovil pa je, da je njegova stranka pripravljena sodelovati z vatikanskim pravosodjem. Zahtevo, naj izključijo telefonsko in elektronsko sodelovanje med Sciarpellettijem in Gabrielejem, je vatikansko sodišče zavrnilo.

Sodna obravnava se nadaljuje v soboto z zaslišanjem obtoženega in petih prič, med njimi tudi poveljnika vatikanske žandarmerije, Gianija, in majorja švicarske garde, Williama Kloterja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh