Zapri
Iskanje

Vatikan znova kritičen do poročila ZN o otrokovih pravicah

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 02. 2014 / 10:33
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan znova kritičen do poročila ZN o otrokovih pravicah

P. Lombardi: Poročilo povzema s predsodki obremenjeni pogled nekaterih cerkveno kritičnih združenj.
Vatikan je znova izrazil ostro kritiko poročila odbora Združenih narodov za zaščito otrokovih pravic. Kot je zapisano v izjavi, ki jo je v Vatikanu danes predstavil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, odbor z ideološko prežetimi izjavami o umetni kontracepciji, splavu in človeški spolnosti prestopa meje svojih pristojnosti in se vmešava v notranjecerkvene zadeve. Odbor za zaščito otrokovih pravic je v poročilu predstavil s predsodki obremenjeni pogled nekaterih cerkveno kritičnih združenj, pojasnil Vatikana pa dejansko sploh ni upošteval, je pojasnil p. Lombardi.

Vodja vatikanskega tiskovnega urada je obenem opozoril, da so posveti z odborom in objave poročila o Vatikanu sicer potekali »povsem normalno«, v skladu z običajno prakso, ki velja za vse druge države.
Odbor Združenih narodov za zaščito otrokovih pravic je napredek Vatikana na področju boja proti spolnim zlorabam mladoletnih oseb označil kot nezadosten, prav tako tudi ukrepe, ki so bili doslej sprejeti na tem področju.
Obenem je izrazil zahtevo po temeljiti reviziji cerkvenih stališč do istospolne usmerjenosti, umetne kontracepcije, splava in spolne vzgoje. Dosedanje cerkveno stališče z vidika odbora Združenih narodov ni v skladu s konvencijo o zaščiti otrokovih pravic. P. Lombardi je še poudaril, da zaradi poročila kritike ni deležen zgolj Vatikan, ampak tudi sam odbor za zaščito otrokovih pravic. Nastajanja in objave poročila sicer ne želi povsem pavšalno povezati »z Združenimi narodi«, je pojasnil vodja vatikanskega tiskovnega urada, kljub temu pa bodo morala tudi omenjena organizacija nositi »negativne posledice« poročila.

Kot je ob koncu pojasnil p. Lmbardi, pa Vatikan in organizacija Združenih narodov zaradi omenjenega poročila nista v sporu. Vatikan je organizacijo vedno moralno podpiral kot kraj srečevanja med narodi za mirno sožitje, vodilni predstavniki Združenih narodov pa so vedno upoštevali moralno avtoriteto Svetega sedeža.


Vir: Kathpress
Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo
4,80€ Poglej izdelek: Evangeliji
Nalaganje
Nazaj na vrh