Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska banka IOR ukinila 1.300 računov?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 10. 2013 / 15:10
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska banka IOR ukinila 1.300 računov?

Po navedbah italijanskega časnika naj bi 320 milijonov evrov izhajalo iz sumljivih denarnih poslov.

Vatikanska banka IOR naj bi po informacijah italijanskega časnika »Corriere della Sera« imetnikom 1.300 računov izrazila zahtevo, naj prekinejo sodelovanje z njihovo ustanovo. Kot pišejo v prispevku, naj bi šlo pri tem za vsoto preko 320 milijonov evrov. Precejšen del računov zaradi sumljivih finančnih transakcij trenutno preverja vatikanski nadzorni finančni odbor AIF. V nekaterih drugih primerih gre za posameznike ali ustanove, ki po novih, zaostrenih pogojih od letošnjega poletja ne smejo več imeti odprtega računa pri omenjeni banki, piše »Corriere«.

Banka IOR je v preteklem tednu sporočila, da o ukinjanju računov ne bo dajala izjav, potrdila pa je njihovo preverjanje, ki naj bi bilo po navedbah njihovega predstavnika »v polnem teku«.Od srede letošnjega maja preko dvajset sodelavcev družbe Promontory preverja več kot 20.000 računov, odprtih pri banki IOR. Do konca julija so okoli 2.000 bančnih prenosov ocenili kot »posebej tveganih«. Skupno so doslej preverili več kot 4.000 računov.

Novi predsednik nadzornega odbora Vatikanske banke, nemški bančnik Ernst von Freyberg, ki je bil na omenjeni položaj imenovan februarja letos, je napovedal, da bo poskrbel za kar največjo možno preglednost vatikanskega poslovanja in da bo odločno ukrepal proti slehernemu poskusu pranja denarja. V začetku oktobra je banka IOR prvič v svoji 69-letni zgodovini objavila letno poročilo poslovanja. Minulo sredo je svet kardinalov za Vatikansko državo potrdil poostritev ukrepov v boju proti pranju denarja.


Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh