Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska bazilika sv. Petra ima novega župnika

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 10. 2021 / 18:30
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2021 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanska bazilika sv. Petra ima novega župnika
Minorit p. Agnello Stoia je novi župnik bazilike sv. Petra FOTO: Vatican Media

Vatikanska bazilika sv. Petra ima novega župnika

P. Agnello Stoia je minulo nedeljo nastopil svojo novo službo: imenovan je bil za župnika papeške bazilike svetega Petra v Vatikanu.

Slovesno bogoslužje ob sprejemu novega župnika, ki prihaja iz reda minoritov, je po navedbah Radia Vatikan obhajal nadduhovnik vatikanske bazilike kardinal Mauro Gambetti.

P. Agnello Stoia prihaja iz kraja Pagani blizu Salerna. 54-letni minorit je bil zadnjih osem let župnik v rimski župniji Svetih dvanajstih apostolov. V pogovoru za spletni portal Vatican News je izrazil hvaležnost papežu za imenovanje in dejal, da »čuti na sebi mnoge obraze«, obenem pa se čuti »del ljudstva duhovnikov«, ki jih na nek način zastopa.

Molitev k apostolom

Nove obveznosti na položaju župnika vatikanske bazilike prevzema z veliko pobožnostjo do apostolov, je pojasnil p. Agnello. Kot pravi, pogosto moli k apostolom in v sebi nosi njihove nauke. Spremlja ga tudi razsežnost odnosa z vzhodnimi Cerkvami, predvsem pa se rad spominja »čudovite izkušnje rimske Cerkve«, saj je bil sedem let član duhovniškega sveta.

P. Stoia se veseli sodelovanja z romarji in verniki, ki obiskujejo osrednjo vatikansko baziliko.

Kot župnik bazilike svetega Petra je p. Stoia neposredni sodelavec nadduhovnika papeške bazilike, kardinala Maura Gambettija, ki je prav tako minorit. P. Stoia se sodelovanja s kardinalom veseli, saj želi pomagati papežu v obdobju reforme celotne Cerkve. Veseli se tudi sodelovanja z romarji in verniki, ki obiskujejo osrednjo vatikansko baziliko.

Cerkev v izhodu: sprejemanje in sinodalnost

P. Agnello je v pogovoru razmišljal tudi o tem, kaj pomeni biti Cerkev v izhodu. Ob tem je izpostavil dve stvari: prva je ta, da v starem središču Rima »biti v izhodu« pomeni sprejemati, kar je tudi osebno živel kot župnik župnije Svetih dvanajstih apostolov: »Cerkev v izhodu sem čutil skupaj s skupnostjo, ki sem jo sprejemal, kolikor sem vedel, kako jo sprejeti.«

Na drugem mestu spregovori o sinodalnosti, o čemer so kar nekaj let razpravljali v svetu duhovnikov. Po besedah p. Stoie je »Sveti Duh močno pihal in znašli smo se na odprtem morju«. Strinja se z besedami papeža Frančiška, da je sinodalnost izziv Cerkve v tretjem tisočletju. Sinodalnost pomeni najti besede, oblike, strukture, se na novo izumiti, imeti ustvarjalnost, da bi hodili skupaj po isti poti.

 Sinodalnost je izziv Cerkve v tretjem tisočletju.

Da začetek njegovega novega poslanstva sovpada z začetkom sinodalne poti, p. Stoia vidi kot previdnostno znamenje. Prepričan je, da bo navdih našel v papeževih besedah in dejanjih, saj je odslej župnik njegove bazilike. Trdno upa, da bo kos tej nalogi, da bo lahko »misli in dejanja papeža Frančiška spremenil na najbolj živ in neposreden način«.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh