Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska knjižnica bo ponovno odprta septembra 2010

Objava: 15. 12. 2009 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska knjižnica bo ponovno odprta septembra 2010

Statiko petstoletne stavbe je bilo potrebno prilagoditi naraščajočemu bremenu knjig

Vatikansko knjižnico, ki je zaradi obnovitvenih del zaprta že nekaj časa, bodo ponovno odprli 20. septembra prihodnje leto. Novico so minuli teden objavili v vatikanskem dnevniku ‘L’Osservatore Romano’. Do ponovnega odprtja po treh letih obnovitvenih del bo prišlo malce prej kot so sprva načrtovali, nato pa bo knjižnica znova na voljo znanstvenikom z vsega sveta, ki jim bo – tudi po zaslugi svetovnega spleta – nudila še boljše in hitrejše usluge.

Popolno zaprtje knjižnice poleti 2007, ki so ga napovedali le malo pred tem, je med raziskovalci poskrbelo za precejšen nemir in nejevoljo. Nujno zaprtje so pristojni utemeljili s podatkom, da je potrebno statiko petsto let stare stavbe prilagoditi naraščajočemu bremenu knjig. Poleg tega naj bi obnovili seznam rokopisov, izboljšali klimatske naprave in vgradili dvigala.

V času obnovitvenih del so restavratorsko delavnico knjižnice in fotografski laboratorij preselili v obe glavni čitalnici, s čimer ti dve nista bili več na voljo raziskovalcem. Znanstveniki pa so kljub temu še imeli dostop do kopij in mikrofilmov iz glavne knjižnice, saj njihov arhiv sodi med najdragocenejše v svetu. Temelje knjižne zbirke je postavil papež Nikolaj V. (1447-1455).

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh