Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska knjižnica digitalizira dragocena besedila

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 13. 04. 2012 / 09:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska knjižnica digitalizira dragocena besedila

Med besedili, ki so trenutno dostopna na svetovnem spletu, je tudi Gutenbergova biblija, ki je bila natisnjena v letih 1454/55 s premičnimi črkami.

Vatikanska knjižnica bo v naslednjih petih letih digitalizirala še okoli milijon strani rokopisov in inkunabul iz svoje zbirke, je v prispevku za vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’ napovedal prefekt knjižnice, Cesare Pasini. Digitalizirani bodo odlomki besedil v grškem in hebrejskem jeziku. Projekt finančno podpira londonski sklad Polonsky v sodelovanju z Bodleyevo knjižnico v Oxfordu. Iz njihovih zbirk bo na splet prenešenih dodatnih petsto tisoč strani.

V Vatikanski knjižnici hranijo okoli 8.900 inkunabul – knjig ali posameznih strani, ki so bile natisnjene v Evropi pred letom 1501, kar velja za četrto največjo tovrstno zbirko na svetu. Poleg sodi še okoli osemdeset tisoč rokopisov. V sodelovanju z nemško univerzo v Heidelbergu trenutno digitalizirajo latinske rokopise.

Osemsto dragocenih inkunabul iz Vatikanske knjižnice bo v kratkem dostopnih na spletnih straneh, med njimi tudi Gutenbergova biblija, ki je bila natisnjena v letih 1454/55 s premičnimi črkami. Na spletu si bo mogoče ogledati tudi delo z naslovom ‘O Evropi’ papeža Pija II. (1458-1464), v znameniti izdaji memminškega tiskarja Albrechta Kunneja iz druge polovice 15. stoletja.

Londonski sklad Polonsky je ustanovil britanski podjetnik Leonard Polonsky. Namenjen je podpori dejavnosti, posvečeni olajševanju dostopa širšega kroga ljudi do dediščine človeštva, ki se hrani v velikih knjižničnih zbirkah po vsem svetu. Omenjeni sklad zgovorno priča, kako kultura vedno najde velikodušne in poštene zagovornike.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh