Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska konferenca o zvezdnih kopicah

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 05. 2013 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska konferenca o zvezdnih kopicah

4.700 svetlobnih let oddaljena zvezdna kopica ima 200.000-kratno svetlobno moč sonca.

Cygnus OB2, 4.700 svetlobnih let oddaljena zvezdna kopica z 200.000-kratno svetlobno močjo sonca, je v središču znanstvenega zasedanja vatikanskih zvezdoslovcev. 24 astronomov iz Evrope, Združenih držav Amerike in Čila se je včeraj zbralo na sedežu znanstvene ustanove v Albanu južno od Rima, kjer razpravljajo o novih spoznanjih na področju ozvezdja 'Labod'.

Nastanek, zgodovina in sestava Cygnusa OB2 bi lahko znatno prispevali k razumevanju tovrstnih zvezdnih kopic na Rimski cesti in v drugih galaksijah, je zapisano v prispevku vatikanskega časnika 'L'Osservatore Romano'. Poleg Cygnusa OB2 udeleženci zasedanja razpravljajo tudi o zvezdni kopici Cygnus X, v katere notranjosti leži Cygnus OB2.

Vatikanska zvezdarna je bila ustanovljena leta 1576, leta 1935 so njen sedež prestavili v Castel Gandolfo; v Rimu je bilo zaradi električne razsvetljave ponoči presvetlo za opazovanje zvezd. Leta 2009 se je ustanova, ki jo vodijo jezuiti, iz papeške letne palače preselila v prostore nekdanjega samostana v sosednjem Albanu. Teleskopi pa so še vedno na ozemlju papeške letne rezidence v Castel Gandolfu.

Osrednji del znanstveno-raziskovalnega dela vatikanski astronomi trenutno opravljajo v mednarodnem obzervatoriju Mount Graham v ameriški zvezni državi Arizona. V Albanskem gričevju pri Rimu pa obzervatorij od leta 1986 dalje vsaki dve leti prireja poletno šolo za študente astronomije z vsega sveta.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh