Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanske finance 2020: težko leto, vendar boljše od predvidenega

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 07. 2021 / 08:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2021 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanske finance 2020: težko leto, vendar boljše od predvidenega
Minulo leto je od vatikanskih dikasterijev zahtevalo občutno zmanjšanje stroškov FOTO: Tatjana Splichal

Vatikanske finance 2020: težko leto, vendar boljše od predvidenega

P. Juan Antonio Guerrero, prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo, je za spletni portal Vatican News v pogovoru z uredniškim direktorjem Dikasterija za komunikacijo Andreo Torniellijem predstavil obračun Svetega sedeža za leto 2020.

P. Guerrero je dejal, da je bilo minulo leto izredno težko in je od vatikanskih dikasterijev zahtevalo občutno zmanjšanje stroškov. V podporo dejavnosti v službi papeževega poslanstva je bilo glede na preteklost vzetega manj iz Petrovega novčiča, s katerim so bolj pomagali Cerkvam v deželah, ki jih je najbolj prizadela epidemija koronavirusne bolezni.

Kljub temu pa je bil po njegovih besedah rezultat za leto 2020, zaznamovano s koronavirusom, celo malo boljši od najboljših predvidevanj ob izbruhu epidemije. Dobra novica je, tako vatikanski gospodarstvenik, da se rezultati zaradi vloženih naporov zelo približujejo »normalnemu letu«. Redni primanjkljaj je manjši za 14,4 milijone evrov glede na leto 2019; v letu 2020 je namreč primanjkljaj znašal 64,8 milijonov evrov, leta 2019 pa 79,2 milijona evrov.

Rezultati se zaradi vloženih naporov zelo približujejo normalnemu letu.

Donos rednih finančnih naložb je bil manjši za 51,8 milijonov evrov, izrednih pa za 17,8 milijonov evrov. To pomeni, da je bil primanjkljaj iz tega leta 2019 11,1 milijona evrov in leta 2020 66,3 milijona evrov. P. Guerrero je sicer predstavil le obračun Svetega sedeža, pri tem pa ni upošteval obračunov Governatorata, Vatikanske banke in številnih drugih ustanov, kot so bolnišnice, različni skladi, Vatikanski pokojninski sklad, Sklad za zdravstveno pomoč in podobni, katerih obveznosti in tveganja se prav tako tičejo Svetega sedeža. Če bi združili obračune vseh ustanov, bi bil celostni pogled malo slabši, z upoštevanjem dejstva, da namen ustanov Svetega sedeža ni dobiček. Zaradi tega mnogi tvegajo, da imajo izgubo, saj njihove usluge nikoli niso v polnosti poplačane.

Glede doseženih pozitivnih vidikov je p. Guerrero pohvalil dikasterije, ki so poslovali odgovorno in v letu epidemije zmanjšali porabo. Čeprav se je na prvi pogled zmanjšala zelo malo, od 318 milijonov na 314,7 milijona, torej samo za 3,3 milijona, se je v resnici, »če izločimo finančna bremena, ki so bila v preteklem letu zelo visoka zaradi tečajne menjave«, dejansko zmanjšala za skoraj 26 milijonov evrov. Lahko bi bila še manjša, če ne bi bilo 6,7 milijona dodatnih izrednih stroškov zaradi koronavirusa in 3,5 milijonov vključenih v redne stroške. Pohvalno je tudi dejanje nekaterih dikasterijev, ki so povezani z najbolj pomoči potrebnimi Cerkvami: zmanjšali so stroške svojega delovanja in povečali prispevke tem Cerkvam zaradi potreb, ki jih je povzročila epidemija. V kakšnem primeru so zaradi tega posegli in vzeli iz premoženja, kot na primer Dikasterij v službi celostnega človeškega razvoja.

Nekateri dikasteriji so zmanjšali stroške svojega delovanja in povečali prispevke krajevnim Cerkvam, ki so se znašle v stiski zaradi epidemije.

Prefekt dikasterija za ekonomijo je še pojasnil, da je bilo kljub manjšemu prispevku Petrovega novčiča – zbralo se je 44 milijonov evrov – v letu 2020 50 milijonov evrov razdeljenih za potrebe poslanstva Svetega očeta ter okoli 12 milijonov evrov za konkretne projekte po različnih državah. Tako je »Petrov novčič« porabil 18 milijonov več, kot je nabral, ker je vzel iz prejšnjega premoženja. Upoštevati je tudi treba, da se je skupni prihodek zmanjšal za 58,5 milijonov evrov (predvsem zaradi upada obiskovalcev in tudi zaradi splošnega gospodarskega stanja), medtem ko so donacije, tako neposredne kot tiste, ki prihajajo iz škofij z vsega sveta, ostale skoraj nespremenjene, saj so bile leta 2019 55,8 milijonov, leta 2020 pa 56,2 milijona.

Zanimiv je tudi podatek v obračunu zmanjšanja stroškov. P. Guerrero pojasnjuje, da so glede na leto 2019 na različnih področjih zmanjšali stroške porabe: zmanjšali so stroške potovanj in dogodkov za 6,2 milijona evrov, torej za 75 odstotkov glede na prejšnje leto. Edino področje, kjer je strošek ostal isti, so davki, ki so bili plačani v enaki višini kot leta 2019, torej 18,8 milijonov evrov.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh