Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanske finance 2021: napeto, vendar nad pričakovanji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 08. 2022 / 09:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2022 / 09:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanske finance 2021: napeto, vendar nad pričakovanji
P. Juan Antonio Guerrero, prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo. FOTO: Vatican Media

Vatikanske finance 2021: napeto, vendar nad pričakovanji

Vatikan je v teh dneh predstavil finančno poročilo za leto 2021: s skupnim primanjkljajem 3,3 milijona evrov namesto pričakovanih 33,4 milijona evrov so bili rezultati »boljši od pričakovanih«, je izjavil prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo, p. Juan Antonio Guerrero.

Leta 2020 je primanjkljaj znašal okoli 65 milijonov evrov, vendar je bilo v izračune vključenih manj postavk, glede na skupni obseg pa je bil proračun »praktično izravnan«, je včeraj v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil p. Guerrero.

Vatikanska banka IOR in Vatikanska mestna država predstavita vsaka svoje finančno poročilo.

Prihodki so bili za 21,8 milijona evrov višji od načrtovanih, odhodki pa za 26,4 milijona evrov nižji od načrtovanih. V primerjavi z letom 2020 so se prihodki povečali z 248 milijonov na 1,093 milijarde evrov, odhodki pa s 315 milijonov na 1,096 milijarde evrov. Te številke je mogoče pripisati tudi bistveno večjemu obsegu finančnega poročila. Namesto kurije so zdaj recimo vključene vse računovodske postavke Svetega sedeža: namesto prejšnjih 60 je zdaj 92 enot, vključno z dvema bolnišnicama. Vatikanska banka IOR in Vatikanska mestna država predstavita vsaka svoje finančno poročilo.

FOTO: Vatican Media

V poročilu je navedeno, da so se recimo prihodki iz lastne dejavnosti povečali za 17,8 milijona evrov, donacije pa so znašale 56 milijonov evrov. Finančni prihodki v višini 12 milijonov evrov po Guerrerovih besedah niso bistveni in so odvisni od nihanj na finančnih trgih in menjalnih tečajev. Odhodki so se zmanjšali v postavkah osebje (minus 5,5 milijona evrov) in uprava (minus 6,1 milijona evrov). Poleg tega so se zmanjšala sredstva za podporo škofijam med koronaepidemijo (minus 6 milijonov).

Na splošno je prihodnost negotova, ker Sveti sedež nima davčne ali finančne politike, prav tako pa nima nadzora nad velikim delom prihodkov.

Podrobnejša razčlenitev podatkov pa pokaže, da so na nekaterih področjih še vedno mogoče številne izboljšave. Kurija, na primer, še vedno izkazuje nezadostno pokritost s primanjkljajem v višini 10 milijonov. Tako izdatki kot prihodki so dosegli novo najnižjo raven, je pojasnil p. Guerrero. Na splošno je prihodnost negotova, tudi zato, ker Sveti sedež nima davčne ali finančne politike, prav tako pa nima nadzora nad velikim delom prihodkov. Leto 2022 bo še posebej težko, prav tako tudi leto 2023, čeprav se je pritisk koronaepidemije občutno zmanjšal, povzema vatikanski prefekt Tajništva za ekonomijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh