Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski časnik v pogovoru s teologom osvoboditve

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 09. 2013 / 06:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski časnik v pogovoru s teologom osvoboditve

Vatikanski časnik v pogovoru s teologom osvoboditve

85-letni dominikanec Gustavo Gutierrez naj bi se ta teden v Vatikanu sestal s papežem Frančiškom.

Perujski teolog Gustavo Gutierrez je v pogovoru za vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano' bralce poskušal navdušiti za teologijo osvoboditve, med ustanovitelje katere sodi tudi sam. Prvikrat se je zgodilo, da je papeški časnik objavil pogovor z vodilnim predstavnikom te teološke smeri, ki je že dolgo časa pod drobnogledom Kongregacije za nauk vere. Rim nekaterim podpornikom teologije osvoboditve očita prevzem marksističnih prepričanj. Številni teologi in duhovniki so bili zato deležni opominov iz Vatikana, med njimi tudi Brazilec Leonardo Boff.

Gutierrez, ki pravzaprav velja za 'očeta teologije osvoboditve', je omenjeno prepričanje označil kot 'še vedno polno idej in ostrine'. Frančiška je poimenoval 'preroški papež', ki nikoli ne bo pozabil na revne. Stališča Kongregacije za nauk vere do teologije osvoboditve v letih 1984 in 1986 niso bila tako odklonilna, kot jih predstavljajo nekateri, je poudaril Gutierrez. Prefekt kongregacije je bil takrat kardinal Joseph Ratzinger.

Obeh vrst navodil omenjene kongregacije pogosto niso ustrezno prebirali, je dejal Gutierrez. Prvi dokument iz leta 1984, ki govori o zmotah teologije osvoboditve, je vedno potrebno prebirati v povezavi z drugim dokumentom, ki poskuša omenjeno teologijo bolje razumeti. V nasprotnem primeru so prva navodila predstavljena preveč preprosto. Teologije osvoboditve ne predstavljajo zgolj abstraktne ideje, pač pa tudi 'imena in osebe', je pojasnil Gutierrez. 85-letni dominikanec p. Gutierrez naj bi se ta teden v Vatikanu sestal s papežem Frančiškom, kot smo že poročali na naših spletnih straneh. Frančišek poudarja prizadevanje za revne kot temeljno poslanstvo Cerkve; zato mediji ugibajo tudi o odpiranju Vatikana do načel teologije osvoboditve.

Minulo nedeljo je Gutierrez skupaj s prefektom Kongregacije za nauk vere, nadškofom Gerhardom Ludwigom Müllerjem, v Mantovi predstavil italijansko izdajo njune skupne knjige o teologiji osvoboditve. Moža povezuje dolgoletno iskreno prijateljstvo.

Gutierrezova knjiga z naslovom 'Teologija osvoboditve', objavljena leta 1971, je gibanje dejansko poimanovala. Perujski duhovnik zaradi tega sam ni nikoli prišel v resen spor z Vatikanom, čeprav njegove zapise še vedno redno preverjajo.


Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Nalaganje
Nazaj na vrh