Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski evro kovanci prihajajo v vsakodnevni obtok

Objava: 30. 12. 2009 / 08:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski evro kovanci prihajajo v vsakodnevni obtok

Nov dogovor med Evropsko zvezo in Svetim sedežem stopi v veljavo z novim letom in kovanci s papeževo podobo ne bodo več zgolj zbirateljski primerki

S prvim januarjem se bo povečala možnost, da vatikanski evro kovanci ne bodo pristali le v rokah zbirateljev, pač pa tudi v denarnicah povsem običajnih evropskih državljanov. Nov dogovor med Evropsko zvezo in Svetim sedežem, ki bo stopil v veljavo s prvim januarjem, namreč določa, da mora Sveti sedež 51% svojih kovancev s papeževo podobo dati v običajni plačilni obtok po njihovi nominalni vrednosti. Pri tem pa lahko v Vatikanu po novem skujejo dvakrat toliko kovancev kot doslej.

Doslej so bili vatikanski kovanci na voljo le v serijah z nominalno vrednostjo 3,88 evra, za katere pa je bilo na trgu potrebno odšteti trideset evrov, med zbiralci pa so določene serije dosegle tudi ceno do 1400 evrov. To je bil za Sveti sedež precejšen vir dohodka.

Kljub novim določilom pa v Vatikanu ne bodo ob dobiček. Doslej so pri Svetem sedežu razpolagali s kovanci v nominalni vrednosti 1,1 milijona evrov, ta številka pa se je zdaj več kot podvojila, saj lahko po novem skujejo za 2,3 milijona evrov kovancev. To pomeni, da bodo tudi vnaprej za zbiralce lahko rezervirali enako število serij, nekoliko več kovancev pa bodo morali dati v redni obtok.

Po podatkih Evropske komisije Vatikan že zdaj sodi med države s področja Evropske zveze, kjer glede na število prebivalcev izdajo daleč največ kovancev. Če je bilo med leti 2002 in 2008 v ostalih državah članicah na prebivalca v povprečju izdanih kovancev v vrednosti 63 evrov, je ta številka v Vatikanu zrasla do 7028 evrov, kar precej presega tudi vrednosti v San Marinu (422 evrov na prebivalca) in Monaku (190 evrov na prebivalca).

Na kakšen način bodo vatikanske kovance spravili v obtok, zaenkrat še ni znano. Iz vatikanskega urada za numizmatiko so sporočili, da to iz tehničnih razlogov ‘ne bo najlažja naloga’. Največ možnosti, da kovanci pristanejo na trgu, obstaja prek poslovanja v vatikanskih muzejih in v maloštevilnih vatikanskih trgovinah.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh