Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski evrokovanci nič več zgolj za zbiratelje

Objava: 22. 12. 2009 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski evrokovanci nič več zgolj za zbiratelje

Vatikanska mestna država in Evropska zveza sta podpisali monetarni sporazum

Vatikanska mestna država in Evropska zveza sta konec minulega tedna v Bruslju podpisali monetarni sporazum, ki je nadomestil tistega iz leta 2000, so sporočili s Svetega sedeža. Sporazum, ki bo v veljavo vstopil s 1. januarjem prihodnje leto, med drugim določa, da je evro uradna valuta Vatikanske mestne države. Monetarni sporazum sta podpisala apostolski nuncij pri Evropski zvezi nadškof Andre Dupuy in član Evropske komisije Joaquin Almunia, so poročali pri vatikanskem radiu.

Po besedah časnika Italijanske škofovske konference 'Avvenire' sporazum uvaja dve ključni novosti. Prva je, da bo Vatikan odslej lahko koval več kovancev, in sicer v skupni nominalni vrednosti 2.300.000 evrov. Doslej ta vrednost ni smela presegati 1.074.000 evrov. Druga pomenljiva novost monetarnega sporazuma pa je po poročanju časnika Avvenire dejstvo, da bo moralo biti odslej 51 odstotkov vatikanskih evrokovancev v nominalni vrednosti v obtoku, da bi tako preprečili čezmerne špekulacije z vatikanskimi kovanci na področju numizmatike. Doslej je namreč veljalo pravilo, da so bili lahko vsi vatikanski evrokovanci namenjeni zbirateljem.

Vatikanska mestna država se je tudi zavezala, da bo neposredno prenesla ali sprejela vse ustrezne ukrepe, ki bodo uvedli vse predpise Evropske zveze glede preprečevanja pranja denarja, goljufij in ponarejanja gotovine in negotovinskih plačilnih sredstev v Vatikanski mestni državi. Zavezala se je tudi, da bo sprejela zadevne predpise Evropske zveze na področju bančništva in financ, če in kadar bo bančni sektor vzpostavljen v Vatikanski mestni državi.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh