Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski finančni nadzorni odbor član skupine Egmont

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 07. 2013 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski finančni nadzorni odbor član skupine Egmont

Vatikanski finančni nadzorni odbor član skupine Egmont

Gre za izmenjavo informacij o prijavah sumljivega poslovanja.

Mednarodno združenje ustanov za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, skupina Egmont, je kot polnopravnega člana v svoje vrste sprejelo tudi vatikanski finančni nadzorni odbor AIF, ki ga vodi švicarski pravnik in izvedenec za boj proti pranju denarja, Rene Brülhart. Odločitev so sprejeli na 21. skupščini združenja v mestu Sun City v Južnoafriški Republiki, kot so včeraj sporočili iz Vatikana. Sprejem AIF v to ugledno mednarodno združenje pomeni 'priznanje za sistematična prizadevanja Svetega sedeža in Vatikanske države pri sledenju in boju proti pranju denarja in financiranju terorizma', je v izjavi za javnost poudaril direktor Brülhart, saj Vatikanu omogoča, da se bo še intenzivneje udeležil boja proti finančnemu kriminalu. Skupina Egmont je bila ustanovljena leta 1995, pripadajo pa ji finančni informacijski uradi iz več kot 130 držav.

Skupina Egmont po lastnih navedbah služi izmenjavi informacij o prijavah sumljivega poslovanja, kar naj bi olajšalo odkrivanje in preprečevanja mednarodnih primerov pranja denarja in financiranja terorizma. Njen cilj je spodbujanje stikov med organizacijami članicami in dogovor glede enotnih meril na področju mednarodnega sodelovanja.

V Vatikanu so sprejem v skupino Egmont ocenili kot dodaten korak k udeležbi v teh mednarodnih prizadevanjih. Vatikanska banka IOR, ki naslovnice svetovnih medijev polni z vestmi o sumljivih finančnih poslih, nazadnje pa z odstopom vodstvene strukture, si že več let prizadeva za približanje mednarodnim merilom v boju proti pranju denarja. Izvedenci na tem področju iz evropskega odbora Moneyval so v lanskem poletju ugotovili nezadosten nadzor nad poslovanjem IOR.

Obenem so Vatikanu potrdili napredek v prilagajanju mednarodnim merilom na področju preglednosti poslovanja. Med preiskavo so ugotovili, da Vatikan v celoti ali delno izpolnjuje devet izmed šestnajstih ključnih meril za preglednost finančnega poslovanja.

Vatikanski finančni nadzorni odbor AIF je konec leta 2010 ustanovil nekdanji papež Benedikt XVI., da bi zagotovil večjo preglednost vatikanskih finančnih poslov. AIF nadzoruje vse denarne prilive v Vatikan. Za uveljavitev mednarodnih meril si odbor posebej prizadeva od lanske jeseni, ko je njegovo vodenje prevzel Švicar Brülhart.

Vir: Kathpress

Foto: splet


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh