Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski finančni proces: Kardinalu Becciuju zaporna kazen

Za vas piše:
P. G.
Objava: 16. 12. 2023 / 17:16
Oznake: Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2023 / 19:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski finančni proces: Kardinalu Becciuju zaporna kazen
Kardinal Giovanni Angelo Becciu je nekdaj veljal za papeškega kandidata. FOTO: Vatican Media

Vatikanski finančni proces: Kardinalu Becciuju zaporna kazen

Po večletnem procesu je vatikansko sodišče danes zaporno in finančno kazen dodelilo nekdaj vplivnemu kardinalu Giovanniju Angelu Becciuju. Obtožen je bil namreč spornih finančnih poslov. Nekdanji svetovalec papeža Frančiška, ki je nekoč veljal za papeškega kandidata, je sicer vztrajno zanikal očitke glede finančnega kriminala in zlorabe položaja.

Angelo Becciu je prvi kardinal v zgodovini Cerkve, ki mu je sodilo vatikansko sodišče. Kot smo poročali, je vatikanski tožilec Alessandro Diddi julija na sodišču zahteval sedem let in tri mesece zapora ter 10.239 evrov denarne kazni za 75-letnega cerkvenega dostojanstvenika, ki je obtožen poneverbe in zlorabe položaja.

Vatikan naj bi bil oškodovan za od 139 do 189 milijonov evrov.

Spomnimo, sodni proces je obravnaval predvsem domnevna kazniva dejanja v zvezi s financiranjem poslovne nepremičnine v Londonu, ki jo je osrednji organ za upravljanje Cerkve – vatikansko državno tajništvo – od leta 2014 pridobil kot naložbeno nepremičnino za trimestni milijonski znesek. Nepremičnina je bila pozneje znova prodana z veliko izgubo: Vatikan naj bi bil oškodovan za od 139 do 189 milijonov evrov.

Becciu je zasedal visok položaj

V času nakupa je kardinal Becciu kot namestnik zasedal drugi najvišji položaj v vatikanskem državnem tajništvu. Poleg londonskega posla je bil obtožen tudi nepravilnosti pri finančnih prenosih v njegovo matično škofijo na Sardiniji in v tamkajšnjo Karitas. Gre za okoli 225.000 evrov, pa tudi za domnevno vpletenost Becciujevih družinskih članov.

Becciu je zasedal drugi najvišji položaj v vatikanskem državnem tajništvu. FOTO: Reuters/Guglielmo Mangiapane

Kardinal naj bi z Vatikanom povezal tudi svojo znanko kot domnevno geopolitično izvedenko. Po navedbah obtožnice je državno tajništvo tej ženski, Cecilii Marogna, izplačalo 575.000 evrov za osvoboditev ugrabljene redovnice v Maliju. Obtožena pa naj denarja ne bi porabila za ta namen, temveč za razkošne izdelke in potovanja.

Kako se je kardinal zagovarjal?

Kardinal Becciu, ki so mu v Vatikanu sodili od sredine leta 2021, je vse obtožbe odločno zanikal in večkrat izrazil svojo nedolžnost. Zaradi omenjenih obtožb se je moral odpovedati svojim kardinalskim pravicam, papež Frančišek pa ga je leta 2020 razrešil tudi s takratnega položaja prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov.

Becciu je obtožbe odločno zanikal in večkrat izrazil svojo nedolžnost. FOTO: Vatican Media

Poleg cerkvenega dostojanstvenika s Sardinije je bilo poneverbe, korupcije, izsiljevanja, pranja denarja, goljufije, zlorabe položaja in ponarejanja dokumentov obtoženih še devet uslužbencev državnega sekretariata, visokih sodelavcev vatikanskih finančnih služb in oseb iz mednarodne finančne skupnosti. Krivdo so vsi zanikali, vendar so tudi njim grozile zaporne in denarne kazni. Vatikanski tožilec Diddi je za vse obtožene zahteval skupno več kot 73 let zapora. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa gre za največji sodni proces, ki je kadarkoli potekal v Vatikanu.

Obtoženih je bilo še devet drugih oseb. Krivdo so vsi zanikali.

Papež Frančišek je po izbruhu afere leta 2020 zaradi nje in niza drugih finančnih škandalov občutno zaostril nadzor nad vatikanskim denarjem. Odločil se je za večjo centralizacijo finančnih tokov v Vatikan in odvzel pooblastila državnemu sekretariatu.

Sodba izrečena

Poročali smo, da naj bi predsedujoči vatikanski sodnik Giuseppe Pignatone sodbo Becciuju izrekel v letošnjem decembru. Potem ko so danes trije sodniki več kot pet ur preučevali sodbo, je predsednik sodišča Pignatone sporočil, da je bil kardinal Becciu spoznan za krivega poneverbe in ene goljufije z oteževalnimi okoliščinami.

Sojenje na vatikanskem sodišču. FOTO: Vatican Media

Dodeljeno mu je pet let in pol zaporne kazni ter globa v višini 8000 evrov, poleg tega pa dosmrtna prepoved javnih funkcij, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. »Sodbo spoštujemo, vendar se bomo zagotovo pritožili,« komentira Becciujev odvetnik Fabio Vignone, ki še vedno poudarja, da je obsojeni nedolžen. Po poročanju BBC so bili ostali obtoženci v nekaterih točkah obtožnice obsojeni, v drugih pa spoznani za nedolžne. Omenjeni Cecilii Marogna je bila izrečena zaporna kazen treh let in devetih mesecev. Denar iz državne blagajne Svetega sedeža naj bi prejemala na račun svojega podjetja s sedežem v Ljubljani, zato mora podjetje plačati še kazen v višini 40.000 evrov.

Skupno so danes izrekli zaporne kazni v višini dobrih 37 let, oprostili so le nekdanjega Becciujevega osebnega tajnika Maura Carlina. Odredili so tudi zaplembo sredstev v skupni vrednosti 166 milijonov evrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh