Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski finančni proces vstopil v naslednjo fazo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 10. 2021 / 09:03
Oznake: Cerkev, Škof, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2021 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski finančni proces vstopil v naslednjo fazo
Kardinal Giovanni Angelo Becciu FOTO: Vatican Media

Vatikanski finančni proces vstopil v naslednjo fazo

Po desettedenskem premoru se je v Vatikanu včeraj znova začel sodni proces v finančnem škandalu, v katerega je domnevno vpleten tudi kardinal iz rimske kurije, Giovanni Angelo Becciu. Obtoženi so na vatikanskem sodišču stopili pred predsednika sodišča Giuseppeja Pignatoneja in še tri sodnike.

Doslej največji kazenski proces vatikanskega pravosodja se je začel v letošnjem juliju, spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, že prvi dan pa je bil po večurni obravnavi prekinjen, med drugim z utemeljitvijo, da branilci niso imeli dovolj časa za pripravo dokaznega gradiva.

Podobno se je zgodilo včeraj, ko je bil proces prav tako prekinjen, le da je šlo tokrat za napake v sodnem postopku: sodniki naj bi danes sporočili, ali je bilo ravnanje tožilcev pri zasliševanju prič in zagotavljanju dokaznih gradiv upravičeno. V središču pozornosti je zaslišanje glavne priče, ki pa ni obtožena, Alberta Perlasce.

Sodniki so danes odločili, da se bo proces nadaljeval 17. novembra, dotlej pa bodo preverili, ali je bilo ravnanje tožilcev pri zasliševanju prič in zagotavljanju dokaznih gradiv upravičeno.

Deset obtoženih, med njimi kardinal Becciu, naj bi sodelovali v sumljivih naložbah s skrajno velikimi izgubami v prestižno nepremičnino v Londonu ter vlagali v tvegane sklade. Z Becciujem je na zatožno klop prvič sedel tudi kardinal Katoliške cerkve, potem ko je papež Frančišek temu primerno prilagodil pravne predpise. Kardinal Becciu, ki je lansko leto ostal brez kardinalskih privilegijev, se je doslej osebno udeležil obeh obravnav.

Med obtoženci so med drugim tudi Becciujev tajnik Mauro Carlino, švicarski finančni izvedence in nekdanji predsednik vatikanskega finančnega nadzora, Rene Brülhart, finančna upravitelja Gianluigi Torzi in Raffaele Mincione ter zaupnica in svetovalka kardinala Becciuja Cecilia Marogna. Slednja naj bi za svoje delovanje prejela pol milijona evrov iz Vatikana. Obtožbe segajo od zlorabe položaja, poneverjanja in pranja denarja do prevare in izsiljevanja.

Obtožbe segajo od zlorabe položaja, poneverjanja in pranja denarja do prevare in izsiljevanja.

Zagovorniki obtoženih so včeraj enoglasno in odločno zahtevali takojšnjo izročitev vsega dokaznega gradiva – vključno z video in zvočnimi posnetki Alberta Perlasce. V nasprotnem primeru nadaljevanje procesa po njihovem mnenju zaenkrat ni mogoče. Sodišče ima namreč težave zaradi območnega vatikanskega zakona iz leta 1913, ki ne predvideva ne prepisov elektronskih sporočil ne videoposnetkov s predhodnih zaslišanj. Poleg tega je vprašljivo, ali je bilo zaslišanje Perlasce brez navzočnosti njegovih odvetnikov sploh upravičeno.

Današnja odločitev: nadaljevanje procesa 17. novembra

Sodniki so danes odločili, da je treba sodišču do 3. novembra predložiti vse video in zvočne posnetke zaslišanj glavne priče Alberta Perlasce ter celotno zvočno gradivo procesa. Tožilci morajo bodisi pripraviti kopije ali pa obrambi omogočiti vpogled v dokazno gradivo. Poleg tega bodo morali tožilci natančno pojasniti, kako so zaslišanja potekala. Proces naj bi se nadaljeval 17. novembra.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh