Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski informatik obsojen na dva meseca zaporne kazni

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 11. 2012 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski informatik obsojen na dva meseca zaporne kazni

Claudio Sciarpelletti je bil v procesu Vatileaks obdolžen podpore storilcu in oviranja pravosodja; zaradi olajševalnih okoliščin kazen prepolovljena, poizvedbe v aferi se nadaljujejo.

V procesu Vatileaks je vatikansko sodišče informatika Claudia Sciarpellettija obsodilo na dva meseca zaporne kazni z možnostjo plačila varščine. Zahtevana štirimesečna zaporna kazen je bila prepolovljena, ker sodelavec vatikanskega državnega tajništva doslej še ni bil kaznovan in je med procesom sodeloval s pravosodnimi organi, je poudaril sodnik Giuseppe Dalla Torre med razglasitvijo obsodbe minulo soboto.

Sodišče je Sciarpellettija spoznalo za krivega zaradi podpore storilcu in oviranja pravosodja. Izvršitev kazni je odložena za pet let, je določilo sodišče, s čimer je upoštevalo prošnjo odvetnika Nicole Piccardija. Zagovornik informatika je napovedal pritožbo.

Isto sodišče je 6. oktobra letos nekdanjega papeževega majordoma Paola Gabrieleja zaradi kraje in predaje zaupnih papeževih dokumentov obsodilo na poldrugo leto zaporne kazni. Sciarpellettijevi zagovorniki in opazovalci procesa so bili prepričani, da bo tokratna sodba oprostilna.

Čeprav se je drugi proces končal z obsodbo, pa ni prinesel kaj dosti novih dognanj v aferi Vatileaks. Sciarpelletti nikoli ni veljal za Gabrielejevega sodelavca in tudi ne član kakšne zarotniške skupine proti papežu Benediktu XVI., zato še vedno ostajajo odprta številna vprašanja. Po mnenju opazovalcev procesa sodnik in odvetniki niso v zadostni meri izkoristili priložnosti za dodatna vprašanja. Na sodišče so poklicali zgolj priče iz Vatikana, vprašanje, kako sta stik navezala Gabriele in italijanski časnikar Nuzzi, ki je zaupne dokumente objavil v svoji knjigi, pa zaenkrat ostaja brez odgovora.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh