Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski muzeji: ameriška banka bo financirala obnovo Apolonovega kipa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 07. 2021 / 10:33
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2021 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski muzeji: ameriška banka bo financirala obnovo Apolonovega kipa
Kip Apolona Belvederskega velja za enega najlepših primerkov estetike v klasični antiki FOTO: Wikipedia

Vatikanski muzeji: ameriška banka bo financirala obnovo Apolonovega kipa

»Apolona Belvederskega« je leta 1511 na dvorišče papeške letne rezidence postavil papež Julij II.

Apolon Belvederski, svetovno znani marmorni kip iz antične zbirke Vatikanskih muzejev, bo z dodatnimi sredstvi ameriške banke Bank of America končno lahko deležen temeljite obnove, poroča avstrijski Kathpress.

Po včerajšnjih navedbah italijanskega gospodarskega časnika Il Sole 24 Ore je marmorna skulptura ena izmed 23 projektov obnove umetnin, v katerih sodeluje omenjena banka, višina njihove podpore Vatikanskim muzejem pa znaša 250.000 ameriških dolarjev. S tem denarjem bi lahko kip, ki se že nevarno maje in ga zato že nekaj časa hranijo na varnem, primerno obnovili in preprečili njegovo propadanje.

Apolon Belvederski je rimska kopija izgubljenega bronastega izvirnika, ki ga je med 350 in 325 pr. n. št. ustvaril grški kipar Leokar.

Kopija izvirnika grškega kiparja Leokarja

Kip Apolona Belvederskega so znova odkrili konec 15. stoletja v Neronovi vili v kraju Anzio v bližini Rima, velja pa za enega najlepših primerkov estetike v klasični antiki. Kip prikazuje Apolona kot lokostrelca v gibanju. V levi roki, ki je danes ni več, je držal lok, v desni pa najverjetneje puščico. Po navedbah Wikipedije je Apolon rimska kopija iz Hadrijanovega obdobja (približno 120-140) izgubljenega bronastega izvirnika, ki ga je med 350 in 325 pr. n. št. ustvaril grški kipar Leokar.

Papež Julij II. dal je delo leta 1511 postaviti na notranje dvorišče vatikanskega Belvedera, letne rezidence, ki je bila pozneje povezana s kompleksom palač, zato je kip tudi dobil ime »Apolon Belvederski«.

Apolon Belvederski je bil predstavljen v uradnem logotipu Apola XVII., misije za pristanek na luni (1972) FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh