Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski pavilijon v Benetkah bodo predstavljali ugledni umetniki

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 05. 2013 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski pavilijon v Benetkah bodo predstavljali ugledni umetniki

Kardinal Ravasi je na včerajšnji tiskovni konferenci predstavil vatikanski prispevek na temo stvarjenja pri letošnjem beneškem bienalu.

Vatikan bo letos prvič sodeloval na beneškem bienalu. Vatikanski pavilijon na mednarodni umetniški razstavi bodo oblikovali češki fotograf, 75-letni Josef Koudelka, ameriški slikar, 59-letni Lawrence Carroll, in milanska umetniška skupina 'Studio Azzurro', kot so včeraj sporočili iz Vatikana.

S to pobudo naj bi se ponovno vzpostavil 'prekinjeni dialog' med Cerkvijo in sodobno umetnostjo, je na predstavitvi vatikanskega prispevka pojasnil predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi. Vatikanski pavilijon v Benetkah naj bi predstavljal kraj dialoga in srečevanja.

Pod naslovom 'V začetku' bo razstava posvečena tematskemu sklopu stvarjenja, uničenja in ponovnega stvarjenja. Sakralni objekti naj ne bi bili razstavljeni, je poudaril kardinal. 55. beneški bienale prirejajo med 1. junijem in 24. novembrom, na mednarodni umetniški razstavi pa se vse sodelujoče države vsaki dve leti predstavijo z narodnim pavilijonom.

V vatikanskem pavilijonu si bo moč ogledati 18 fotografij, 5 slik in eno video inštalacijo na 120 kvadratnih metrih površine. Tematsko podlago za razstavo predstavlja prvih enajst poglavij 1. Mojzesove knjige, ki poročajo o stvarjenju sveta, o bratih Kajnu in Abelu, o vesoljnem potopu in o gradnji babilonskega stolpa.

Vatikan bo v Benetkah razstavljal v dvorani Sala d'armi, v nekdanji orožarni, ki so jo posebej preuredili v razstavne namene. Stroške v višini 750.000 evrov bodo po navedbah iz Vatikana v celoti poravnali s pomočjo pokroviteljev in darovalcev.

V Parizu živeči češki fotograf Koudelka je zaslovel s posnetki sovjetskih oklepnih vozil, ki so v času praške pomladi leta 1968 zapeljala med protestnike. Lawrence Carroll je eden izmed najuglednejših ameriških umetnikov. Njegovo delo se izraža s pomočjo omejenih oblik in preprostih materialov. Umetniška skupina 'Studio Azzurro', ki so jo leta 1982 v Milanu ustanovili Paolo Rosa, Leonardo Sangiorgi in Fabio Cirifino, pa sodi med pionirje elektronske umetnosti in video inštalacij.

Vatikan si je v preteklih letih močno prizadeval za dialog s sodobno umetnostjo. Novembra 2009 je papež Benedikt XVI. okoli 200 umetnikov z vsega sveta povabil v Sikstinsko kapelo in ob tej priložnosti izrazil željo po novem dialogu med vero in sodobno umetnostjo, ki se je razvila v 20. stoletju.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh