Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski prelat ostaja v zaporu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 07. 2013 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski prelat ostaja v zaporu

Vatikanski prelat ostaja v zaporu

Scaranu niso odobrili hišnega pripora; državno tožilstvo je zamrznilo vse račune duhovnikov, ki so osumljeni korupcije in pranja denarja.

Vatikanski prelat Nunzio Scarano, osumljen korupcije in pranja denarja, ostaja v italijanskem zaporu. Kot so včeraj poročali italijanski mediji, je preiskovalno sodišče minulo soboto zavrnilo prošnjo doslej zaposlenega pri upravi vatikanskega premoženja APSA za bivanje v hišnem priporu.

Sodišče je odločitev sprejelo dan po tem, ko je vatikansko državno tožilstvo pri vatikanski banki IOR 'zamrznilo' vse račune duhovnikov, ki so osumljeni korupcije in pranja denarja. Obenem so napovedali tudi temeljito preverjanje celotnega področja s strani vatikanskega pravosodja in finančnega nadzornega odbora AIF.

Scarana so aretirali 28. junija letos zaradi suma pranja denarja in opravljanja sumljivih finančnih poslov. Sodeloval naj bi pri sumljivih transakcijah v Vatikanski banki, med drugim naj bi večkrat uporabil iste čeke, ki jih je prikazal kot cerkvene darove; nekemu obveščevalcu pa naj bi plačal 400.000 evrov, da bi mu ta z zasebnim letalom iz Švice v Italijo prepeljal dvajset milijonov evrov gotovine.

Na prvih zaslišanjih pred preiskovalnim sodnikom je Scarano napovedal sodelovanje s pravosodnimi organi. Po besedah svojih odvetnikov naj bi odgovoril na vsa zastavljena vprašanja in podal vsa zahtevana pojasnila. Vatikanski sodelavec je trenutno zaprt v vatikanski ječi Regina Coeli na obrežju Tibere. Po navedbah italijanskih medijev je italijansko pravosodje hišni pripor zavrnilo tudi za oba soobtožena, nekdanjega pripadnika tajnih služb Giovannija Mario Zita in borznega posrednika Giovannija Carenzia.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / T. S.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh