Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski rokopisi bodo digitalizirani

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 10. 2012 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski rokopisi bodo digitalizirani

Na svetovnem spletu bodo v izvirniku dostopna tudi nemška srednjeveška besedila iz heidelberške ‘Bibliotheca Palatina’.

Vatikan sodeluje pri digitalizaciji dragocenih srednjeveških rokopisov iz heidelberške ‘Bibliotheca Palatina’. Po zaključku digitalizacije dokumentov v nemškem jeziku bodo izvedenci skenirali še latinske kodekse, ki jih hranijo v Vatikanski knjižnici, in jih pripravili za objavo na svetovnem spletu.

Projekt heidelberške univerze in Vatikanske apostolske knjižnice je v pripravi že več let, kot so sporočili z univerze. Rektor univerze Bernhard Eitel je pojasnil, da bodo izvedenci iz Heidelberga v naslednjih mesecih dokumente osvetlili s posebnimi kamerami. Skupno gre za okoli tisoč devetsto kodeksov.

Medtem ko so nemški rokopisi shranjeni v Heidelbergu, pa skoraj vse latinske in grške rokopise in tudi že natisnjene knjige z nemškega področja hranijo v Vatikanski knjižnici. V Rim so jih prinesli v času tridesetletne vojne (1618-1648). Knjižnico ‘Bibliotheca Palatina’ so ustanovili pfalški grofje in velja za eno najpomembnejših rokopisnih zbirk v Nemčiji. Njeni začetki segajo v 14. stoletje.

Med digitalizacijo naj bi se dokumenti iz zbirke ‘Bibliotheca Palatina’ ponovno združili. Na spletni strani heidelberške univerze je že zdaj moč videti podrobne fotografije okoli osemstopetdesetih zvezkov nemških rokopisov, med njimi tudi dragocenosti, kot je denimo veliki ‘Heidelberger Liederhandschrift’ ali pa ‘Heidelberger Sachsenspiegel’. Za digitalno branje in ogled so na voljo tudi svetopisemska besedila, dvorska epika in medicinski traktati. S tem naj bi bilii rokopisi dostopni znanstvenikom in vsem, ki jih to področje zanima, medtem ko bi izvirniki ostali zavarovani v ustrezno klimatiziranih prostorih.

Poleg virtualnih strani z možnostjo povečave bo med rokopisi moč najti tudi banko podatkov za okoli sedem tisoč miniatur. Med najznamenitejše upodobitve sodi portret pesnika Waltherja von der Vogelweideja iz zbirke ‘Codex Manesse’.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh