Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski tajni arhiv priredil strokovno konferenco

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 19. 04. 2012 / 06:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski tajni arhiv priredil strokovno konferenco

Znanstveniki so med drugim predstavili rezultate raziskav o dokumentih iz časa Napoleona, pa tudi mlajše zapise iz vatikanskega državnega tajništva.

Ob štiristoletnici obstoja je Vatikanski tajni arhiv minuli torek in sredo priredil strokovno konferenco v Vatikanu. Na zasedanju z naslovom ‘Religiosa Archivorum Custodia’ so predstavili izsledke raziskav zadnjih tridesetih let, kot je za vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’ pojasnil arhivar Svete rimske Cerkve, kardinal Raffaele Farina. Šlo je za raziskave novo pridobljenih virov in in na novo urejenih dokumentov iz časa Napoleona, pa tudi sodobnejših dokumentov z vatikanskega državnega tajništva. Prvič je bil predstavljen tudi doslej pod ključem hranjeni arhiv do leta 1988 delujoče Papeške komisije za sakralno umetnost v Italiji, je pojasnil kardinal Farina.

Prefekt arhiva, škof Sergio Pagano, je v torek odprl mednarodno konferenco s predavanjem o zgodovini papeškega zasebnega arhiva, ki ga je leta 1621 ustanovil Pavel V. (1605-1621). Vsebina arhiva se je s tedanjih dvesto metrov knjižnih polic razširila na štiriinosemdeset kilometrov vsebine. Zgodovinarka Francesca di Giovanni je predstavila dejavnosti vatikanskega informacijskega biroja, ki je deloval v času druge svetovne vojne, o vojnih ujetnikih in Vatikanski komisiji za pomoč vojnim ujetnikom. Številni dokumenti iz tega arhiva predstavljajo prošnje ujetnikov v internacijskih taboriščih, ki so se v svoji stiski obrnili neposredno na papeža, je poročal ‘L’Osservatore Romano’.
Med včerajšnjim zasedanjem so udeleženci obravnavali dokumente luksemburških in habsburških cesarjev do obdobja reformacije.

Omenjena konferenca je bila po besedah kardinala Farine namenjena sodobnim uporabnikom tajnega arhiva, raziskovalcem, ki se zanimajo za zgodovinske vire in študentom paleografije in arhivistike. Udeležencem so bile predstavljene tudi nove tehnike digitalnega shranjevanja dokumentov.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh