Zapri
Iskanje

Vatikanski »zunanji minister«: Evropa si je nehala prizadevati za mir

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 07. 2022 / 10:31
Oznake: Cerkev, Odnosi, Svet, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 10:38
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikanski »zunanji minister«: Evropa si je nehala prizadevati za mir

Vatikanski »zunanji minister«: Evropa si je nehala prizadevati za mir
Vatikanski tajnik za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher. FOTO: Tatjana Splichal
Vatikanski tajnik za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher v luči vojne v Ukrajini opaža »konec nekakšne povojne nedolžnosti v Evropi«.

»Predolgo smo mir jemali kot nekaj samoumevnega in smo si zanj nehali prizadevati – tako na osebni, individualni, kolektivni in institucionalni ravni. Mir je treba zavestno vzpostaviti in ga nenehno krepiti. To nam ni uspelo,« je britanski nadškof po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal v pogovoru za medije. Po njegovih besedah bi morali vojne danes dejavno predvideti in se jim izogniti.

Papež Frančišek je že pred nekaj leti prvič spregovoril o »tretji svetovni vojni v kosih«.

Ko je papež Frančišek pred nekaj leti prvič spregovoril o »tretji svetovni vojni v kosih«, je to »povsem pretreslo« tudi njega, tako nadškof Gallagher, ki od leta 2014 opravlja naloge vatikanskega »zunanjega ministra«. Papež je s to izjavo skušal zbuditi ljudi, je je prepričan vatikanski diplomat. »Če pogledamo razvoj v zadnjih nekaj letih, mislim, da je imel prav. To je opozorilo svetu: te nevarnosti resnično obstajajo.«

Nadškof Gallagher po vsem svetu opaža »več sporov, napetosti, polarizacije in sovraštva«. Zaradi pomanjkanja hrane in težav pri dostopu do osnovnih življenjskih potrebščin vlada velik obup: »To, kar se dogaja v Ukrajini, seveda vpliva na Bližnji vzhod. Dogajanje na Bližnjem vzhodu vpliva na severno Afriko. Severna Afrika na podsaharsko regijo in tako naprej. To je velika nevarnost.«

Tudi po koncu vojne v Ukrajini ne bo vse tako, kot je bilo nekdaj, je prepričan britanski nadškof.

Za Evropo bi morala biti po Gallagherjevem mnenju že vojna na Balkanu opozorilo, da si je treba še odločneje prizadevati za ohranitev miru. Kot je dejal, se v Evropi »žal nismo ustrezno odzvali na nastale težave«. Tudi po koncu vojne v Ukrajini ne bo vse tako, kot je bilo nekdaj, je prepričan britanski nadškof: »To se ne bo zgodilo. Kljub vsem ustanovam in napredku je v Evropi mogoča popolna vojna.«

Vatikanski zunanji minister je v pogovoru znova zagovarjal stališče Svetega sedeža glede vojne v Ukrajini. To je politično nevtralno, ni pa brezbrižno do trpljenja prebivalcev Ukrajine. »Smo nevtralni, vendar ne etično ravnodušni,« je pojasnil diplomat: »Ne podpiramo ničesar, kar počne Rusija.« Papeževo stališče »glede nezadovoljstva in kritike moskovskega patriarhata je prav tako povsem jasno«. Obenem pa mora Sveti sedež po Gallagherjevih besedah ohraniti določeno stopnjo odprtosti, da bi pomagal rešiti nastali spor.

Če bo v Kanadi vse v redu, bi lahko razmeroma hitro načrtovali papeževe naslednje projekte.

 Za morebitni Frančiškov obisk v Kijevu zaenkrat še ni konkretnih načrtov, čeprav je volja za to izredno močna, je še pojasnil nadškof Gallagher. Najprej bo treba počakati, kakšno bo papeževo zdravstveno stanje po njegovem trenutnem obisku v Kanadi. »Bomo videli, kako bo. Ne moremo se zavezati ali sprejeti tako dolgoročnega povabila,« je pojasnil diplomat. Potovanje v Kijev bi trajalo dva dni - in dva dni nazaj: »Če bo v Kanadi vse v redu, bi lahko razmeroma hitro načrtovali papeževe naslednje projekte«, vendar s to odločitvijo ne gre prehitevati.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh