Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikansko gospodinjstvo posluje pozitivno

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 07. 2013 / 10:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikansko gospodinjstvo posluje pozitivno

Presežek v višini 2,18 milijona evrov; najvišji stroški za zaposlene in medije.

Vatikansko gospodinjstvo za leto 2012 knjiži presežek v višini 2,18 milijona evrov, kot je razvidno iz poročila, ki ga je včeraj predstavil svet kardinalov, odgovoren za organizacijska in gospodarska vprašanja Svetega sedeža. Najvišje stroške v gospodinjstvu predstavljajo izdatki za 2.823 sodelavcev kurije in za vatikanske medije.

Kardinali so včeraj zaključili dvodnevni sestanek omenjenega sveta, njihov namen pa je bil pregled finančnega poročila za leto 2012. Srečanje je vodil kardinal Tarcisio Bertone, vatikanski državni tajnik. Včeraj se je srečanja za krajši čas udeležil tudi papež Frančišek, ki je prisotnim namenil nekaj besed in se z njimi zadržal v krajšem pogovoru. Poudaril je cilje in koristnost sveta in kardinale povabil k nadaljnjemu rednemu srečevanju.

Absolutnih številk o izdatkih in prihodkih upravljanja Svetega sedeža kardinali tokrat niso navedli. Med prihodki je v poročilu zaznamek o 50 milijonih iz presežka Vatikanske banke IOR.

Petrov novčič, vrednost katerega izračunavajo v ameriških dolarjih, je z 69,71 milijonov v letu 2011 usahnil na 65,92 milijonov v preteklem letu. Po poročilu sodeč je upadel tudi prispevek, ki ga papežu in vodstvu rimske kurije dajejo na razpolago škofije vesoljne Cerkve. V istem časovnem obdobju se je znižal za 11,9 %, z 32,1 milijonov dolarjev na 28,3 milijone. Governatorat Države mesta Vatikan, ki se upravlja ločeno od kurije, v lanskem letu beleži presežek v višini 23,08 milijonov evrov, milijon več kot leto pred tem. V governatoratu je bilo konec lanskega decembra zaposlenih 1.936 oseb. Znaten delež prihodkov v državno blagajno tradicionalno prihaja od prodaje vstopnic za Vatikanske muzeje.

Svet kardinalov je kljub doseženim pozitivnim rezultatom tudi vnaprej spodbudil izvajanje reform, katerih cilj je zmanjšati stroške preko poenostavljanja in racionalizacije že obstoječih organizmov, pa tudi pozornega načrtovanja dejavnosti administracije. Člani sveta so izrazili tudi globoko hvaležnost za prispevke, ki pogosto v anonimni obliki podpirajo poslanstvo svetega očeta, navkljub trenutni gospodarski krizi.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / A. P.



Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh