Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikansko sodišče: Integracija v evropske standarde se nadaljuje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 01. 2013 / 10:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikansko sodišče: Integracija v evropske standarde se nadaljuje

Slovesno odprtje novega sodnega leta v Vatikanu; v letu 2012 se je vatikansko pravosodje ukvarjalo z 807 civilnimi in 163 kazenskimi postopki.

Pravosodje Vatikanske države si po besedah državnega tožilca Pierfrancesca Grossija prizadeva za še večjo integracijo v mednarodno pravo. V luči globalizacije pravnega sistema se želijo iz 'enklave znotraj Italije' razviti v 'enklavo znotraj Evropske zveze', je Grossi dejal minulo soboto ob slovesnem odprtju novega sodnega leta v Vatikanu. Ob tem je izrecno opozoril na nove vatikanske predpise v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma.

Leto 2012 je bilo za vatikansko pravosodje delovno intenzivno in naporno, je poudaril Grossi ob odprtju, ki se ga je udeležila tudi trenutna italijanska pravosodna ministrica Paola Severino.

Grossi je posebej omenil afero Vatileaks in kazenski proces, ki ga je vatikansko sodišče vodilo proti nekdanjemu papeževemu majordomu Paolu Gabrieleju, ki je bil obtožen in obsojen kraje zaupnih dokumentov. Primer Vatileaks je še vedno odprt, preiskava pa se nadaljuje, je za časnikarje potrdil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

Vatikansko pravosodje mora upoštevati, da majceno ozemlje Vatikanske države letno obišče med 18 in 20 milijonov obiskovalcev, je pojasnil Grossi. V primerjavi z maloštevilnimi prebivalci je zato število prekrškov in z njimi povezanih sodnih postopkov v veliki meri povezano prav z njimi in ne z vatikanskimi državljani.

V letu 2012 se je vatikansko pravosodje ukvarjalo z 807 civilnimi in 163 kazenskimi postopki, kot navajajo v svojem poročilu. Iz Italije so v Vatikan preusmerili pet prošenj za pravno pomoč, ena je prišla s Poljske. Vse prošnje so bile ugodene.

Mednarodno sodelovanje pa naj ne bi bilo omejeno zgolj na področje sodnih postopkov, temveč tudi na vprašanja o informacijah in preiskavah, je pojasnil Grossi. Tako kot se je Vatikan že leta 2008 priključil Interpolu, in ta korak se je izkazal za upravičenega, 'bi bilo priporočljivo, da se poveže tudi z Europolom in Eurojustom', s čimer bi se še okrepilo pravno sodelovanje z Evropsko zvezo.

Grossi je še dejal, da so v preteklem letu v Vatikanu zabeležili 190 sklenitev zakonskih zvez in dva krsta. Ravno sklepanje zakonskih zvez brez vatikanskega državljanstva je poskrbelo za množično povpraševanje glede cerkvenega prava in mednarodnih zasebnih pravic.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh