Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanu se zdi 'pontifikat z možnostjo odstopa' verjeten

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 02. 2013 / 17:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanu se zdi 'pontifikat z možnostjo odstopa' verjeten

Po besedah kardinala Coccopalmeria je potrebno cerkveno pravo razširiti predvsem v posameznih točkah v primeru papeževega odstopa; zgledovanje po vzhodnocerkvenem pravu?

Po besedah najvišjega vatikanskega pravnega izvedenca, kardinala Francesca Coccopalmeria, je 'pontifika z možnostjo odstopat' ena izmed povsem stvarnih možnosti. Poleg tega, da ostane na vodilnem položaju do smrti, je za papeža seveda mogoče tudi 'skrajšanje roka', je v pogovoru za italijanski časnik 'Corriere della Sera' pojasnil predsednik Papeškega sveta za razlago zakonskih besedil. Za to pa trenutno ni obstoječih pravil, ki bi predpisovala možnost odstopa. »V konkretnem primeru odloča papeževa vest, ki jo nenehno preverja pred Bogom«, je dejal kardinal Coccopalmerio.

Cerkveno pravo je potrebno v primeru papeževega odstopa v posameznih točkah razširiti. Doslej so bili na voljo le predpisi v primeru papeževe smrti. Odstop s položaja je v cerkvenem pravu kot možnost sicer naveden, vendar pravnomočnost tega predpisa ni bia še nikoli potrjena.

Sprva si je pri pravnih vprašanjih potrebno pomagati z zaključki po analogiji drugih predpisov, je pojasnil kardinal Coccopalmerio. Možnost predčasnega sklica konklava je Benedikt XVI. potrdil. Z njegovim odstopom pa se 'na Petrovem sedežu gotovo ne bo dosti spremenilo', je dejal kardinal. V luči osebe samega papeža bo odslej le bolj jasno, da je tudi cerkveni poglavar izpostavljen svojim 'naravnim, zdravstvenim ali starostnim omejitvam'. To bi lahko poglavarja naredilo bolj 'človeškega', meni kardinal.

Cerkveni pravniki in izvedenci za protokol pa so že večkrat opozorili tudi na z Rimom združene vzhodne Cerkve, kjer je trenutno najmanj šest poglavarjev upokojenih, nekateri izmed njih pa so sicer še razmeroma dejavni na določenih področjih.

V šestih z Rimom združenih Cerkvah, ki jih vodijo patriarhi, pa tudi na latinskem patriarhatu v Jeruzalemu, se vodilni položaj izprazni po odstopu. Podobno velja za okoli ducat katoliških vzhodnih Cerkva, ki jih vodijo škofje. Le v sirsko-malankarski Cerkvi je cerkveni poglavar na svojem položaju do smrti.

Po vzhodnocerkvenem pravu nekdanji patriarh ohrani naziv in časti, predvsem pri bogoslužju. Upravičen je do 'dostojnega prebivališča in zagotoviti mu je potrebno sredstva iz premoženja patriarhalne Cerkve, da lahko zase poskrbi v skladu s svojim položajem'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh