Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Vatileaks’ avtor: “Za resnico gre”

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 15. 06. 2012 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Vatileaks’ avtor: “Za resnico gre”

Italijansko časnikar Gianluigi Nuzzi je za ‘Süddeutsche Zeitung’ zapisal, da dokumenti razkrivajo odprte rane Cerkve.

Publicist tajnih dokumentov v aferi ‘Vatileaks’, Gianluigi Nuzzi, se je postavil v bran njihovi objavi. “Za resnico gre, kajti le ta bo izboljšala Cerkev”, je italijanski časnikar dejal v gostujočem prispevku za ‘Süddeutsche Zeitung’. Zaupni dokumenti, ki so prišli v njegove roke, po njegovem mnenju razkrivajo ‘odprte rane Cerkve’. Nuzzi se pri tem sklicuje na navedek Benedikta XVI.: “V svetu, kjer ima laž svojo moč, za resnico plačujemo s trpljenjem.”

Nuzzijeva knjiga ‘Sua Santita’ (‘Njegova svetost’) ni usmerjena proti papežu. “Knjiga razkriva, kako naporno in težko je za Benedikta XVI. voditi katoliško Cerkev v luči številnih škandalov, afer, orkestra osebnih interesov, ki mu jih dan in noč v Apostolski palači predstavljajo kot interese Cerkve”, piše Nuzzi.

Obenem zagovarja pridobljene podatke pred očitki velike izdaje. Seveda morajo v vsaki ustanovi obstajati področja, ki se ne predstavljajo javnosti. “Toda skrivanje je tudi predprostor dvoma in nezaupanja – ter izsiljevanja”, piše italijanski časnikar. Sodelavci v Vatikanu, ki so mu zaupali dokumente, so kristjani in dejavni katoličani. Kot piše Nuzzi, ‘tudi oni upajo na spremembo na boljše.”

Vatikan se je na objavo odzval ‘z jezo’, meni časnikar. Obstajajo globoki razlogi, zakaj bi v kuriji njegovo knjigo najraje uvrstili na seznam prepovedanih knjig. V Vatikanu govorijo o ‘kriminalnem dejanju’, pri vsem skupaj pa ne gre za nič drugega, piše Nuzzi, kot za pravico do svobodnega izražanja mnenja. Dokumenti so med drugim razkrili šibkost vatikanskega državnega tajnika Tarcisia Bertoneja, ki je deležen kritike tako v Vatikanu kot tudi zunaj njega, pojasnjuje avtor sporne knjige.

Knjiga raziskovalnega časnikarja in vatikanskega izvedenca z naslovom ‘Njegova svetost’ je izšla sredi maja v Italiji, v njej pa so zabeleženi interni očitki o korupciji in igrah moči v samem vrhu katoliške Cerkve. Vatikan je zaradi objave tajnih dokumentov kot osumljenca aretiral nekdanjega papeževega majordoma Paola Gabrielija. Ozadje in obseg obveščevalske mreže pa sta očitno še vedno neznana in zato pri odgovornih v Vatikanu skrbita za jezo in stopnjo visoke pripravljenosti.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh