Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Vatileaks’: Kardinalska komisija zaslišala 23 oseb

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 22. 06. 2012 / 06:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Vatileaks’: Kardinalska komisija zaslišala 23 oseb

Zaslišani po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika niso nujno v krogu osumljencev v aferi o izdaji zaupnih dokumentov.

Kardinalska komisija, ki jo je za preiskavo afere ‘Vatileaks’ imenoval papež Benedikt XVI., je doslej zaslišala 23 oseb. Med zaslišanimi so pred štirimi tedni aretirani papežev majordom Paolo Gabriele in vodilni sodelavci iz Vatikana, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Medijska poročila, da so kardinali papežu že navedli seznam imen Gabrielejevih sostorilcev, vpletenih v afero, p. Lombardi zanika. Ne vatikansko sodišče ne kardinalska komisija nista razkrila nobenih podatkov o morebitnih sodelavcih. Tovrstna medijska poročila so ‘hipotetična konstrukcija brez kakršne koli osnove’.

Tudi domneva, da nekateri upokojeni vodje v vatikanski kuriji v okviru poizvedb niso uspeli priti do nikakršnih zaključkov, ni v skladu z dejanskim stanjem, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik.

Po Lombardijevih navedbah kardinali zaslišujejo tako laike kot cerkvene dostojanstvenike. Tričlanska komisija poizveduje ‘na vseh ravneh’ in v vse smeri in zaslišane so bile tudi osebe, ki niso zaposlene v Vatikanu. P. Lombardi pri tem ni navedel nobenih imen. Obenem je poudaril, da zaslišani niso nujno v krogu osumljencev. Kardinali izprašujejo vse, ki bi lahko prispevali dragocene podatke za osvetlitev afere.

Papež Benedikt XVI. je aprila letos za preiskavo afere zadolžil upokojene kardinale v vatikanski kuriji, Juliana Herranza, Jozefa Tomka in Salvatoreja de Giorgija, ki naj bi ugotovili, kako so zaupni vatikanski dokumenti prišli v javnost.

Pred štiri tedni aretirani papežev majordom Paolo Gabriele po Lombardijevih navedbah zaenkrat ostaja v vatikanskem priporu. O zahtevi njegovih odvetnikov za pogojni izpust na sodišču še razpravljajo. Termini nadaljnih zaslišanj še niso določeni, predvidoma pa naj bi se pričeli v naslednjem tednu.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh