Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vdih lepote

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 07. 2023 / 09:37
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 10:30
Vdih lepote
Violinistu Dejan Bravničar. FOTO: Zajem zaslona

Vdih lepote

Slovenska matica je v zbirki Spomini in srečanja izdala knjigo Veronike Brvar Vdih lepote, o violinistu Dejanu Bravničarju.

Veronika Brvar v biografiji Vdih lepote oživlja spomin na izjemnega umetnika violinista Dejana Bravničarja (1937–2018), ki je plemenitil kulturo našega in mednarodnega kulturnega prostora, hkrati pa portretira družbene razmere, v katerih je vrhunski violinist dozorel in deloval. Avtorica je omogočila vpogled v njegovo družino, ki je slovela po kultiviranosti, prostranosti duha in svetovljanstvu. Mama Gizela Bravničar je bila primabalerina SNG Opere in baleta Ljubljana ter ustanoviteljica Srednje baletne šole, oče Matija Bravničar pa skladatelj in akademik SAZU.

Slikovita pripoved

Violinistova pot je v delu skrbno dokumentirana, kar izpričujejo popisi njegovih koncertov doma in v tujini, izbrani navedki iz kritik domačega in tujega tiska ter pričevanja njegovih kolegov, študentov in sopotnikov. Kljub obsežnemu dokumentarnemu gradivu portret umetnika zaživi v slikoviti pripovedi. Sedem poglavij intonira izbrana misel Dejana Bravničarja, ki se dotika vseh...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh