Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot 800 katehez za svetovni dan mladih, bogoslužja v portugalščini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 07. 2013 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več kot 800 katehez za svetovni dan mladih, bogoslužja v portugalščini

Več kot 800 katehez za svetovni dan mladih, bogoslužja v portugalščini

Kateheze bodo v dvajsetih jezikih predstavili škofje in kardinali; bogoslužna besedila na 200 straneh brez latinščine.

Več sto tisoč mladih katoličanov se bo med 23. in 28. julijem letos udeležilo svetovnega dne mladih v brazilskem Riu de Janeiru. Stalno programsko točko na omenjeni prireditvi predstavljajo kateheze, ki jih pripravijo škofje in kardinali. Po navedbah ameriške katoliške agencije CNA je Vatikan doslej potrdil 267 uradnih krajev, kjer naj bi potekalo več kot 800 katehez. Kateheze bodo predstavljene v dvajsetih različnih jezikih, večina izmed njih pa je pripravljena v portugalščini.

Cilj katehez je razmislek in poglobitev gesla svetovnega dne mladih »Pojdite in naredite vse narode za moje učence« (Mt 28,19), kot pojasnjujejo na uradni spletni strani prireditve. Vsa srečanja so predvidena v Riu in sosednjih škofijah, razdeljenih na deset pastoralnih območij. Program se bo vsako jutro pričel ob deveti uri, z zajtrkom in jutranjo hvalnico, ki jo bo vsak dan pripravila druga skupina romarjev.Vsak dan katehez je posvečen samostojni temi. 24. julija bodo škofje in kardinali govorili o upanju in Božji bližini, 25. julija bodo osrednja tema učenci, 26. julija pa poslanstvo. Ves čas bo rdeča nit uradna tema svetovnega dne mladih, ki bo prav tako vključena v vsakodnevne kateheze.

Največji del programa je pripravljen v portugalščini, sledijo ji španščina, angleščina, italijanščina in francoščina. Med dvajsetimi jeziki, ki jih bo moč slišati na letošnji prireditvi, so med drugim še nemščina, arabščina, ruščina, hrvaščina, grščina, danščina, in seveda slovenščina. Največje kateheze v portugalščini bodo predstavljene v dvorani sejemskega središča 'Riocentro' v Tijuci in v mestni stolnici sv. Sebastijana v središču Ria. Prireditelji na posamezne kateheze pričakujejo do pet tisoč mladih udeležencev.

Zaključno bogoslužje 28. julija bo papež Frančišek obhajal v portugalskem jeziku in ne v latinščini, kot je razvidno iz bogoslužnih besedil, ki so jih v Vatikanu na spletnih straneh objavili minuli petek. Brazilski mediji so že pred časom poročali, da je imel upokojeni papež Benedikt XVI. namen maševati v latinščini, po navedbah nadškofa v Riu pa je papež Frančišek kmalu po nastopu na svoj položaj zaprosil za prevod besedil v portugalščino.

Svetovnega dne mladih v Braziliji se bo udeležilo okoli šestdeset mladih iz Slovenije, med udeleženci pa bosta tudi novomeški škof Andrej Glavan in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Vir: Kathpress / katoliska-cerkev.si

Foto: drustvo-skam.si


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh