Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več ukrajinskih Cerkva zahteva pomilostitev Timošenkove

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 08. 05. 2013 / 06:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Več ukrajinskih Cerkva zahteva pomilostitev Timošenkove

Velikonočni poziv vzhodnih Cerkva sta med drugim podpisala kijevski patriarh Filaret in grško-katoliški višji nadškof Ševčuk.

Poglavarji večih ukrajinskih Cerkva so po navedbah tamkajšnje politične opozicije ponovno podpisali skupni velikonočni poziv za izpustitev nekdanje predsednice ukrajinske vlade Julije Timošenko. Cerkev se ne vmešava v državne zadeve, zahteva pa 'odpuščanje, usmiljenje in ljubezen do bližnjega', je zapisano v izjavi, namenjeni ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Pomilostitev političarke, ki je bila leta 2011 zaradi domnevne zlorabe položaja obsojena na sedemletno zaporno kazen, bi pomenila 'znamenje teh od Boga podarjenih kreposti', kot so besede iz omenjenega poziva navedli pri nemški katoliški agenciji KNA.

Poziv so med drugim podpisali kijevski patriarh Filaret, grško-katoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk in rimsko-katoliški nadškof Petro Malčuk. Z Moskovskim patriarhatom združena pravoslavna deželna Cerkev, ki naj bi bila blizu trenutni ukrajinski vladi, poziva po tamkajšnjih navedbah ni podprla.

Cerkve podpisnice so v pozivu pozdravile osvoboditev nekdanjega notranjega ministra Jurija Lušenka in ministra za okolje Georgija Filipčuka, ki sta bila iz zapora izpuščena v začetku letošnjega aprila. Janukovičevo pomilostitev obeh opozicijskih politikov so cerkveni predstavniki sprejeli 'z veseljem in upanjem'. Po njihovih besedah gre za 'pomemben korak, da bi v naši državi popravili učinke selektivne pravičnosti'.

Cerkveni predstavniki so omenjeni poziv pripravili v času velikonočnih praznikov, ki so jih v pravoslavni in grško-katoliški Cerkvi obhajali minuli konec tedna. Že pred letom dni so Cerkve predsednika Janukoviča prav tako pozvale k pomilostitvi Timošenkove.

Ob tem je ukrajinski minister za pravosodje Aleksander Lavrinovič po navedbah tamkajšnjih medijev izjavil, da Kijev najverjetneje ne bo vložil pritožbe zoper razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Timošenko. Sodniki v Strasbourgu so minuli teden odredbo za preiskovalni zapor proti nekdanji predsednici ukrajinske vlade označili kot 'samovoljno in protipravno'. Pritožbo Timošenkove zaradi neustreznih pogojev v zaporu in po njenem mnenju pomankljive zdravstvene oskrbe so sodniki zavrnili.

V mestu Karkiv na vzhodu Ukrajine pa se trenutno odvija drugi proces proti opozicijski političarki Timošenkovi. Zaradi utaje davkov in poneverjanja ji grozi dolgoletna zaporna kazen.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh