Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Več žensk na vodilnih položajih prispeva k miru«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 10. 2022 / 10:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2022 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Več žensk na vodilnih položajih prispeva k miru«
Govorniki na pariškem srečanju. FOTO: Vatican Media

»Več žensk na vodilnih položajih prispeva k miru«

V Parizu je v teh dneh zasedala konferenca mednarodne Karitas na temo »Celoten obraz človeštva: ženske na vodilnih položajih za pravično družbo«, udeleženci pa so na srečanju razpravljali o upanju, strahovih in rešitvah za ženske, ki se soočajo z ovirami na poti do vodstvenih položajev v družbi.

Med govorniki na konferenci Karitas je bil tudi predstavnik Svetega sedeža, vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ki se odločno zavzema za večjo moč žensk po vsem svetu. Kot je po navedbah spletnega portala Vatican News dejal v svojem nagovoru v Parizu, »bi se lahko izognili mnogim katastrofalnim odločitvam, če bi bile ženske neposredno vključene v odločanje«. Po njegovih besedah »ženske skrbijo za svet in mu dajejo življenje«.


Izobraževanje je orodje za dosego enakih možnosti.

»Same so pot k miru. Zato smo na tem srečanju znova potrdili, da je treba braniti njihovo dostojanstvo in izboljšati njihov družbeni položaj kot enakopravnih članic družine in družbe,« je dejal vatikanski predstavnik. Opozoril je, da še vedno obstajajo precejšnje razlike med dečki in deklicami tako v revnejših kot v industrijskih državah. Zgodnje materinstvo in poroka prizadeneta predvsem dekleta v državah v razvoju, ki imajo nezadosten dostop do izobraževanja ali pa ga sploh nimajo, medtem ko v industrijskih državah pogosto nimajo zadovoljivega dostopa do izobraževanja dekleta iz nižjih družbenih razredov in priseljenskih družin. Izobraževanje pa je orodje za dosego enakih možnosti.

Vključujoče izobraževanje mora spodbujati kritično razmišljanje, ki bo sposobno oceniti modele razvoja, proizvodnje in potrošnje ter predlagati merila družbene pravičnosti za zaščito najšibkejših.

Parolin je obsodil ekskluzivne možnosti izobraževanja, ki niso dostopne vsem. Kot je poudaril, mora vključujoče izobraževanje poleg tega tudi spodbujati »kritično razmišljanje, ki bo sposobno oceniti modele razvoja, proizvodnje in potrošnje ter predlagati merila družbene pravičnosti za zaščito najšibkejših in najbolj nezaščitenih pred nepravičnostjo in razsipnostjo«. Cerkev poskuša braniti tudi to točko »neodtujljivega dostojanstva vsakega človeka«, ki je zanjo tako pomembna.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh