Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večer slovenskih narodnih izročil na Brezjah [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 05. 2023 / 06:36
Oznake: Maša, Praznik, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2023 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večer slovenskih narodnih izročil na Brezjah [VIDEO]
Na Brezjah je bilo slovesno že na predvečer praznika Marije Pomagaj. FOTO: Boštjan Debevec

Večer slovenskih narodnih izročil na Brezjah [VIDEO]

Na predvečer današnjega praznika Marije Pomagaj je bilo, kot vsako leto, slovesno na Brezjah, kjer so obhajali Večer slovenskih narodnih izročil.

Večer je odprla molitev rožnega venca, po njej pa je bila maša, ki jo je v somaševanju daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Po koncu maše se je velika množica zbranih podala še na prvo letošnjo procesijo s podobo Marije Pomagaj po vasi. Po procesiji je bilo še celonočno bdenje pred milostno podobo Marije Pomagaj. Večer slovenskih krščanskih izročil je bil povezan tudi z vsakoletnim romanjem sodelavcev, prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče k zavetnici radia, Mariji Pomagaj na Brezje.

Marija, pomagaj nam sleherni čas (VIDEO: Boštjan Debevec):

Kako se je začelo?

Večer krščanskih izročil so prvič obhajali naši rojaki v ZDA 23. maja 1977 po odločitvi slovenske narodne skupine, ki je avgusta 1976 na evharističnem kongresu v Filadelfiji sklenila, da bodo rojaki vsako leto na predvečer praznika Marije Pomagaj v svojih domovih prižgali sveče in večer preživeli v molitvi in pogovoru o tem, kar nas je v verskem, kulturnem in narodnem smislu oblikovalo skozi stoletja. Povabili pa so tudi Slovence v domovini in vse rojake slovenske izročila po svetu, naj se jim pridružijo.

Maša na predvečer praznika Marije Pomočnice kristjanov. FOTO: Boštjan Debevec

Iz nadškofove pridige

Da smo hvaležni za vse, s čimer je krščanstvo dalo pečat našemu narodu in pokrajini, kot dediči čudovitih lepot, posejanih tako na gosto kot redkokje po svetu, je v nagovoru pri maši poudaril ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore: »Vso to lepoto so naši predniki pokristjanili. Vem, da komu ta misel ne bi bila všeč. Pa vseeno se mi zdi primerno, da smo pozorni, hvaležni in ponosni na cerkve, cerkvice in kapele, ki so jih naši predniki gradili iz svoje vere in spoznanja, da v vsakdanjem življenju potrebujejo Božjo pomoč.«

Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Boštjan Debevec

Naša dežela je pokristjanjena

Naša dežela je pokristjanjena, kar vidi vsak, ki potuje skoznjo, je nadaljeval nadškof, pomembno pa je, da naša srca ostajajo budna: »Naši predniki so našo pokrajino zaznamovali z znamenji Božje navzočnosti iz svoje globoke vere. Zato moramo tudi mi, dediči tega, kar so ustvarili, ob vseh cerkvah in znamenjih, ki nas nagovarjajo skoraj na vsakem koraku, vedno znova živeti svojo vero. Ob pogledu na cerkev se misel ne more ustaviti pri arhitekturi, temveč mora srce počastiti Njega, ki prebiva med nami,« je izpostavil Stanislav Zore.

Celotno pridigo ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta lahko preberete TUKAJ.

Kako mimo cerkva in znamenj hodimo mi?

In se vprašal, kako mimo cerkva, križev in drugih znamenj ob potih hodimo mi, posebno vprašanje pa bi zaslužila znamenja vere v naših domovih: »Ne umetnine, na katere smo ponosni, temveč resnična znamenja vere, ki nam pomagajo, da se vsak dan znova zavemo, da verujemo in zato svoje življenje zavestno sprejemamo in živimo pred obličjem Očeta in Sina in Svetega Duha. Je nad vašo družinsko mizo križ, ki vam more vsak dan povedati, da je Bog tako vzljubil svet, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče ne pogubil, kdor veruje vanj, ampak imel večno življenje?«

Nadškof Stanislav Zore: Naj bo naše izročilo prihodnjemu rodu Slovencev naše služenje Gospodu v ugodnih in neugodnih okoliščinah. FOTO: Boštjan Debevec

Kaj bomo mi kot kristjani izročili naprej?

Nadškof Zore se je še vprašal, kaj bomo mi kot kristjani izročili naprej, saj da naše krščansko izročanje ne more biti le posredništvo med preteklimi in prihodnjimi rodovi na zemlji. »Tudi naše krščanstvo, tudi moja vera mora zaznamovati izročilo, ki ga bomo posredovali naprej. Kaj postaja odločilno v tem posredovanju vere iz roda v rod? Za to pravzaprav gre – za posredovanje vere s starih staršev in staršev na otroke. V resnici bomo mogli kot krščansko izročilo naprej izročiti le to, kar bomo iskreno in dosledno živeli. Naj bo naše izročilo prihodnjemu rodu Slovencev naše služenje Gospodu v ugodnih in neugodnih okoliščinah,« je nagovor zaključil nadškof.

Po koncu maše se je velika množica zbranih podala še na prvo letošnjo procesijo s podobo Marije Pomagaj po vasi. FOTO: Boštjan Debevec

Marija prečista, vseh milosti vir

Tudi na današnji praznik Marije Pomočnice kristjanov oziroma Pomagaj bo v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču na Brezjah slovesno. Ob 10. uri bo slovesna maša v baziliki, maše bodo še po prazničnem urniku (ob 7. uri, 8.30, 11.30, ob 16. in 18. uri), praznovanje pa bo zaključila tradicionalna prireditev »Marija prečista, vseh milosti vir« ob 19. uri na trgu pred baziliko. Koncert bodo soustvarili Nina Pušlar, Marko Vozelj, Ana Dežman, Modrijani, Veseli Begunjčani, Gorenjski oktet, OMPZ Spominčice Brezje in Lovski rogisti Bohinj, program bosta povezovala Mateja Rosa in Jure Sešek.

Nalaganje
Nazaj na vrh