Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večerni »odmerek« angleške poezije v Galeriji Družina

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 05. 05. 2023 / 07:14
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2023 / 11:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večerni »odmerek« angleške poezije v Galeriji Družina
Večer o poeziji v Galeriji Družina. FOTO: Ksenja Hočevar

Večerni »odmerek« angleške poezije v Galeriji Družina

V Galeriji Družina je v petek, 5. maja, potekal Večer o poeziji, na katerem je bila v ospredju pesniška zbirka Metafizična poezija angleškega baroka, ki je izšla pri založbi Družina.

Na Večeru poezije so sodelovali urednik zbirke Sidera Brane Senegačnik, prevajalka Nada Grošelj in Alen Širca. Pesmi je prebiral Pavle Ravnohrib, glasbo, ki je tematsko in časovno ubrana na poezijo, pa je izvajal Boris Šinigoj.

Z leve: Boris Šinigoj, Alen Širca, Nada Grošelj, Pavle Ravnohrib in Brane Senegačnik. FOTO: Ksenja Hočevar

V zbirki, za katero je pesmi zbrala in prevedla Nada Grošelj, je prevajalkin izbor najreprezentativnejših pesmi britanskih »metafizičnih pesnikov«. Metafizična poezija je nastajala v Angliji 17. stoletja.

V izboru so zastopani kanonični pesniki, kot so John Donne, George Herbert, Andrew Marvell in Henry Vaughan, kakor tudi posamezne mojstrovine manj znanih avtorjev. Metafizični pesniki obravnavajo zelo pestro tematiko. Med drugim preigravajo lirizem, erotična in svobodomiselna razmišljanja o ljubezni, religioznost, elegije – žalostinke.


Kljub temu pa imajo prepoznavne značilnosti, ki jih povezujejo: v presenetljivih, drznih metaforah, podobju in jeziku izražajo negotovost svoje dobe in željo po izvirnosti.

Pesniška zbirka je izšla pri založbi Družina.


Nalaganje
Nazaj na vrh